2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #pfizer

Ritka, koronavírus-oltás utáni szívizomgyulladásos eseteket vizsgálnak Izraelben

2021.04.26. 15:16

Egyelőre nem világos, hogy a jelenség összefüggésben van-e a vakcinával.

Szívizomgyulladással kapcsolatos esetek miatt vizsgálatot indított a Pfizer-BioNTech típusú koronavírus elleni vakcinával oltottak körében az izraeli egészségügyi minisztérium – számolt be a Reuters cikke nyomán a HVG.

 

Az izraeli járványhelyzetet figyelő Nachman Ash szerint az eddigi adatok azt mutatják, hogy 5 millió beoltottból több tucat esetben alakult ki szívizomgyulladás, elsősorban a második dózis beadása után. Az érintettek a fiatalabb korosztályból valók, zömmel 30 év alattiak. Ash elmondása szerint az egyelőre nem világos, hogy a jelenség összefüggésben van-e a vakcinával.

Az Egészségügyi Minisztérium azt vizsgálja, hogy van-e többletmorbiditás (vagy megbetegedési arány), és hogy ez az oltóanyagnak tulajdonítható-e

– mondta a koordinátor egy rádióinterjúban.

 

Hangsúlyozta, hogy a minisztérium egyelőre semmilyen következtetést nem vont le, mivel a szívizomgyulladás az esetek többségében szövődmények nélkül, magától elmúlik. Ráadásul a jelenséget – melyet számos vírus kiválthat – nemcsak most, hanem a korábbi években is tapasztalták, nagyjából hasonló arányban.

 

A vakcinát gyártó Pfizer a Reuters megkeresésére úgy kommentálta a hírt, hogy ők nem észlelték a probléma nagyobb arányát.

pfizer-balázs-attila-mti
Fotó: Balázs Attila / MTI

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló