2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#tanárok #pedagógusok demokratikus szakszervezete #pedagógussztrájk

PDSZ: A kormányzatban szándék sincs a tanárok béremelésére

Nagy Donát 2022.08.31. 11:08

Nem állapodott meg a kormány a pedagógusok szakszervezetével, sztrájk lesz.

 

Nem tudtak megállapodni a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal a sokadik tárgyaláson sem, így folytatódik a sztrájk az iskolákban szeptembertől – írja a Telex a keddi egyeztetések után, amin az érdekvédelmi szervezetek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár vett részt, hogy a tanévkezdés előtt utoljára tárgyaljanak a követeléseikről.

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint Maruzsa Zoltán azt mondta: bízik abban, hogy meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel, de egyelőre nincs fejlemény.

A probléma az, hogy a kormányzatban szándék sincs a béremelésre. Emiatt már több iskolában szeptember 1-től kezdődik a sztrájk, de lesz, aki most is a polgári engedetlenséget választja

– írta Nagy.

Nagy Erzsébet - pdsz - mti - soós lajos
Nagy Erzsébet (Fotó: Soós Lajos / MTI)

A lap szerint a Tanítanék Mozgalom korábban azt ígérte: ha szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók lehetnek az iskolákban.

 

A mozgalom és az érdekvédelmi szervezetek a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, a fizetések megemelését és a munkaterhek csökkentését követelik.

 

Azt írják, hogy tanáraikat támogatva a diákok péntekre tanévnyitó tüntetést szerveznek a budapesti Bazilika elé. A tüntetés apropója, hogy a diákok szerint tavasz óta nem történt érdemi javulás az oktatásban, miközben jelentős hiány van pedagógusokból, és a tananyagot is úgy kellene átalakítani, hogy az tanítható és tanulható legyen.

 

A lap emlékeztet rá, hogy amikor a tanárok május végén utolsó lehetőségként a sztrájk felé fordultak, Novák Katalin államfő rekordgyorsasággal, egy nap alatt írta alá a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást.

 

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló