2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#adó #parragh lászló #kata

Parragh László: A kata fenntarthatatlanná vált

Nagy Donát 2022.07.12. 08:02

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint azért kell lóhalálában kivezetni az adónemet, mert azzal trükköztek a kisvállalkozók.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egyetért abban a kormánnyal, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adózása a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált, mondta Parragh László a Világgazdaságnak. 

 

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást hétfőn délben nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek, kedden pedig már szavaznak is róla.

Parragh_Laszlo_MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI / MTVA

 

Parragh László megjegyezte, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. A lap kérdésére kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna,

a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést, majd szavaz is róla.

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. Parragh szerint a magyar találékony, lesznek ötletek és tippek, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét.

A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról

 

– mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Parragh László emlékeztetett rá, hogy a kata átalakításának az az alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés.

 

Pedig nem csalás történt, hiszen egy kiskapu kihasználásáról van szó. Aki egyáltalán élt ezzel, logikusan tette.

Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer

– emelte ki Parragh.

 

A tervezet szerint szeptembertől él az új kata törvény.

Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez

– mondta Parragh, aki szerint ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető, a könyvelők egy perc alatt eleget tudnak ennek tenni különösebb költségvonzat nélkül. Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt.

 

Címlapkép: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló