2024. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#ungár péter #otthonápolás

Akik nem a gyermeküket gondozzák otthon, azoknak a munkája továbbra sincs megbecsülve

ugytudjuk.hu 2021.02.09. 18:54

Az otthonápolók napjává nyilvánítanák április 23-át, hogy így irányítsák rá a figyelmet erre az elfeledett tevékenységre.

Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője a mai sajtótájékoztatón elmondta, országgyűlési határozatot gyújtottak be ahhoz, hogy április 23-a az otthonápolók napja legyen.

 

A képviselő szerint a mai napig nincsen megbecsülve ez a gondoskodási munka sem az intézményekben, sem otthon.

Nincs megbecsülve az intézményekben, hiszen a szociális dolgozók garantált bérminimumért dolgoznak, a legrosszabban fizetett állami alkalmazottak, és mellette kimaradtak az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésből is.

– mondta Ungár, majd hozzátette:

Nincs ez megbecsülve azoknál az embereknél sem, akik az otthonokban végzett gondoskodási munkát segítik.

Azért ezt a napot választották, mert Kossuth Zsuzsanna ezen a napon tett egy felhívást, miszerint minden magyar asszony vegyen részt az 1848-as szabadságharcos sebesültek ápolásában.

 

"A magyar politikában mindig is fontos volt, hogy beszéljünk azokról, akik gondoskodó munkát végeznek" – jelentette ki Ungár Péter. A politikus elmondta, ez egy olyan ügy, amiben nemzeti egységnek kéne lennie, ezért mindenki csatlakozását várják attól függetlenül, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki.

 

A jeles napok azért fontosak egy ország, egy nemzet életében, mert rá tudják irányítani a figyelmet valami nagyon fontos dologra, ami talán kicsit elfeledett, és kevésbé foglalkozunk vele

– mondta Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetője, majd hozzátette:

Tudjuk azt, hogy Magyarországon több, mint 50 ezer családban ápolnak súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg hozzátartozót.

Csordás szerint bár a gyermekek otthongondozási díjával némileg törlesztette a kormány az adósságát, a mai napig azok, akik egyéb hozzátartozójukat, testvérüket, házastársukat, idős szüleiket ápolják, nincsenek anyagilag és erkölcsileg sem megbecsülve, nincsen rendezve számukra juttatás.

De vannak olyanok, nyugdíjas szülők, nyugdíjas hozzátartozók, akik a mai napig éppen azért, mert nyugdíjat kapnak, semmilyen egyéb juttatást nem kapnak azért, mert ápolnak.

– jelentette ki Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetője, rajtuk kívül pedig további 7 szervezet már csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Bíznak benne, hogy mivel ez pártpolitikán felül áll, más országgyűlési képviselők, szervezetek képviselői és közéleti személyiségek is csatlakozni fognak.

 

Via ugytudjuk.hu

 

Ungár Péter az Egri Ügyek kiadójának résztulajdonosa

 

(Indexkép: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló