2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#oscar-díj #film #dűne #sipos zsuzsanna

Oscar-díjat nyert a Dűne magyar díszletberendezője, még egy pofon is csattant a gálán

Székely Zoárd 2022.03.28. 08:39

Ezt még sokáig emlegetjük majd: Will Smith a színpadon mosott be Chris Rocknak.

Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-díjátadó ceremónián.

 

A produkciós tervezés Oscar-szobrát hét további kategória Oscarjával együtt még a gála előtt osztották ki a Dolby Színházban, hogy az élőben közvetített díjátadó gördülékenyebb legyen. Ezek közül négyet a Dűne alkotói vehettek át. 

 

Az első győztesek között volt Hans Zimmer zeneszerző is, aki csaknem 30 évvel az első után nyerte el második Oscar-szobrát a Dűne filmzenéjéért. A film a legjobb vágás, hang és produkciós tervezés Oscar-díját is megkapta.

Sipos Zsuzsanna március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért.

A Frank Herbert klasszikusából Denis Villeneuve rendezésében született Dűne részben Magyarországon készült. A produkció a velencei filmfesztiválon debütált.

 

A CODA kapta a legjobb film díját, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért.

 

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. A film egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni.

 

A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek – Marlee Matlin és Troy Kotsur – alakították a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket férfi színész, aki Oscar-díjas lett.

Az új-zélandi származású Jane Campion a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott az amerikai filmakadémiától.

A legjobb színész díját Will Smith nyerte el a Richard király című film címszerepéért. Pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, amikor Smith felugrott a színpadra, és behúzott egyet Chris Rocknak, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött.

UNCENSORED Will Smith punches Chris Rock and drops F-BOMB live on the Oscars 94th Academy Awards

Not sure if this was staged or not but dropping an F-bomb on live tv...

A legjobb színésznő díját Jessica Chastain vehette át a Tammy Faye szemei című filmért a hollywoodi díjátadó gálán.

 

A legjobb nemzetközi film díját a japán Vezess helyettem című háromórás dráma nyerte el. A filmet Hamagucsi Rjuszuke rendezte Murakami Haruki novellája alapján. Ez az ötödik alkalom, hogy Japán film kapta meg a kategória díját.

 

Az eredeti forgatókönyvek mezőnyében Kenneth Branagh nyerte az Oscart Belfast című filmjével, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot pedig a CODA írója, Sidan Heder vehette át.

 

A díjátadón egyperces csenddel emlékeztek meg az ukrajnai háborúról, és az Ukrajnában az orosz katonai invázió miatt kialakult humanitárius válságról. A megemlékezés a nézőkhöz intézett kéréssel zárult, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a háború sújtotta országban élők megsegítésére.

 

A West Side Story afrolatin színésznője, Ariana DeBose és Troy Kotsur, a CODA siket színésze kapta a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést.

 

A Steven Spielberg rendezésében forgatott musicalben éneklő, táncoló, játszó DeBose az első afrolatin és nyíltan LMBTQ-színész, aki Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A 31 éves színésznő a díját azoknak ajánlotta, akiknek valaha megkérdőjelezték identitását. Az Oscart Rita Morenónak is megköszönte, aki a West Side Story 1961-es és mostani, új feldolgozásában is szerepelt.

 

Troy Kotsur jeltolmács segítségével mondott köszönetet az amerikai filmakadémiának a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjért. Az 53 éves Kotsur az első siket férfi színész, aki Oscar-díjat nyert.

 

A legjobb animációs film Oscarját az Encanto alkotói kapták.

 

 

Címlapfotó: AFP

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló