2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

Orbán telefonon elmondta Zelenszkijnek, hogy Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagjelölti státuszát

Barna Benedek 2022.06.21. 14:14

Az ukrán elnök felhívta a magyar miniszterelnököt.

 

"Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó" – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

 

A közlemény szerint

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is.

A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hazánkba eddig közel 800 ezer ukrajnai menekült érkezett (akiknek a többsége egyébként nem maradt az országban – a szerk.), és elmondta, hogy Magyarország készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Az MTI híradása szerint Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért. Az egyeztetésről Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán is hírt adtak, de csak az alábbi képet osztották meg, a kormány szokásos békepárti szlogenjével.

 

Mint azt a 444.hu kiszúrta, időközben Zelenszkij is beszámolt a beszélgetésről Twitter-oldalán, és egy olyan részletet is közölt, ami a hivatalos magyar tájékoztatásból kimaradt:

az ukrán elnök meghívta Kijevbe a magyar miniszterelnököt.

orbi-zeli-2

A hír kapcsán a 444 felidézi, hogy a két politikus viszonya egyáltalán nem volt felhőtlen a háború kitörése óta eltelt néhány hónapban.

 

Zelenszkij nyilvánosan kritizálta Orbánt, amiért a magyar kormány vomáig tartózkodik attól, hogy fegyverekkel támogassa Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban. "Figyelj, Viktor, tudod te mi megy Mariupolban?" – szólt oda a magyar kormányfőnek az ukrán elnök a március végi uniós csúcson, miután arról beszélt, hogy Magyarországnak el kellene döntenie, kinek az oldalán áll szuverén országként. Majd egy április eleji beszédében szintén keményen kritizálta Orbánt, aki szerinte "láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában", és elvesztette a becsületét "a Moszkvával való kapcsolattartás közben".

 

A magyar kormányfő újraválasztását követően, április 3-i győzelmi beszédében támadt vissza, amikor arról beszélt, hogy nehéz volt győzniük, mert szerinte az egész világ összeesküdött ellenük, Zelenszkijjel együtt. "a baloldal itthon, a nemzetközi baloldal körös-körül, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom minden pénze és szervezete, a nemzetközi fősodratú média és a végén még az ukrán elnök is" – mondta.

 

(Az indexképek forrása Orbán Viktor Facebook-videója és Volodimir Zelenszkij Twitter-videója)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló