2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#zöldfül #napelem #megújuló energiaforrás

Orbán lefagyasztotta a napelemes piacot


 

Miközben a napelem üzletág egész Európában dübörög, és soha nem látott méretekben telepítik a háztartási, vállalati kis erőműveket, sok esetben energiatároló berendezésekkel egybekötötten, addig Magyarországon mintha ez az iparág afféle tetszhalott állapotban lenne már hónapok óta. Ide vezetett a kormány elhibázott energiapolitikája.

Igaz, ha pusztán az újonnan létesülő erőművek teljesítményét nézzük, akkor látszatra minden rendben van, azonban a számok mögé nézve drámai változás van kibontakozóban.

 

Kihívás előtt a napelem telepítő vállalatok

 

A lakossági fogyasztók körében nagy a bizonytalanság, hiszen továbbra sem tisztázódott a tavaly életbe lépett módosulások sora. Nem lehet tudni, hogy mire valaki elszánja magát egy ilyen beruházásra, netán össze is gyűjti az ahhoz szükséges összeget, érvényesek lesznek-e még azok az előírások, amelyekhez korábban igazodott. Szenyán Endre, a szektor egyik legjelentősebb vállalkozása, a kivitelezőként és oktatócégként is működő A1 Solar Kft. ügyvezetője szerint ez a bizonytalanság nemcsak a megrendelőket érinti, de jelentős elvándorlást okoz a szakmából, amit később akkor is nehéz lesz majd helyreállítani, ha újból beindulnak a pályázatok és felpörögnek a megrendelések. – Az, hogy átmenetileg megszűnt a visszatáplálási lehetőség az újonnan létesülő napelemes rendszereknél, illetve nem lehet tudni részleteket az idei év végével megszűnő szaldós elszámolás után életbe lépő úgynevezett bruttó elszámolásról, olyan nehézségeket okoz ezen a piacon, amire felelős vállalatvezetőként nehéz felkészülni – mondta.


Példaként említette, míg ők korábban akár húsz kivitelező csapattal is dolgoztak, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket, mára ez drasztikusan lecsökkent, ilyen kiszámíthatatlan körülmények között alig két-három brigádnak tudnak munkát biztosítani.

 

A bizonytalanság hatása a szakmára

 

A megbízható szakemberek, akik komoly szaktudás birtokában vannak és kellő tapasztalattal rendelkeznek a napelemek telepítése terén, lassan az országból is elmennek. Kezd kialakulni az a helyzet, mint amit a 90-es évek elején tapasztaltunk, vagyis, hogy a minőségi munkaerő elvándorol. Teheti, hiszen akár Ausztriában, akár Lengyelországban könnyen kap a napelemes szektorban jól fizető munkát, de hamarosan startol a szlovák, román és a szolvén piac is. Ott önerőből, vagy némi pályázati lehetőséggel egyre többen arra törekszenek, hogy áttérjenek az alternatív energiára és egyelőre nincsenek hálózati csatlakozási problémák sem.

 

A céghez úgy érkezett be júniusban 19 alvállalkozói jelentkezés (1-5 fős vállalkozások vezetőitől), hogy egyáltalán nem futnak ilyen típusú hirdetések. Félő, ha nem módosul nagyon gyorsan a szabályozói környezet, akkor ezek a szakamberek szakmát váltanak, esetleg külföldre mennek és az újrainduló piacon nem lesz, aki első osztályú minőségben munkát tudjon végezni. Ez különösen azok számára lesz fájó, akik a lassan 2 éve húzódó 100%-os támogatási intenzitású pályázaton nyertek támogatást napelemes rendszerek telepítésére.

 

Érdemes előre gondolkozni

 

A jelenlegi helyzetben is érdemes elgondolkodni a napelem telepítésén, mielőtt az első osztályú munkaerő hiánya és a kedvezőtlenebb feltételek megjelennek a napelemes piacon. Bár jelenleg bizonytalanság övezi a területet, a beruházás továbbra is megtérülő lehet. Akár két-három év alatt visszakaphatjuk a befektetett összeget, még akkor is, ha nem termelünk vissza energiát a hálózatra. Ehhez ráadásul nem szükséges pályázati lehetőség sem, hiszen a számítások a tisztán piaci viszonyokra vonatkoznak. Aki előrelátó és okosan tervez, annak érdemes minél előbb cselekednie Magyarországon is, még akkor is, ha jelenleg nincs elérhető pályázati finanszírozás. A saját napelemeink által termelt energia felhasználása jobban megéri vállalkozásunk számára, mint a hálózatról piaci áron megvásárolni az áramot.

 

indexkép: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

forrás: greenfo

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló