2022. november 26., Virág

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #képviselőjelölt #választás 2022

Online álláshirdetésben keres képviselőjelölteket egy magyar minipárt


Bruttó 250 ezer forintot ajánlanak, ha valaki elindul a Le az Adók 75 százalékával párt jelöltjeként az áprilisi választáson.

azonnalipp

Január 12-én került fel az egyik legismertebb álláshirdető oldalra a Le az Adók 75 százalékával nevű libertariánus párt álláshirdetése, amiben a párt jelölteket keres a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választásokra. 

 

A párt túl nagy elvárásokat nem vár el a hirdetés szerint a potenciális jelöltektől: nyelvtudás például nem szükséges és a középiskolai végzettség is elég, cserébe viszont bruttó 250 ezer forintot ajánl egy jelöltnek a párt.

 

Emellett a hirdetésben elvárásként még azt írják, hogy a potenciális jelölt érezze magát kellemetlenül, amiért a párt állítása szerint a „40 évünkből 20 évet az állami szolgáltatások eltartásáért” dolgozik, tartsa unalmasnak a politikusok  társadalommérnöki céljait, emellett szívesen ajándékozna közgazdaságtan könyvet – ahogy a párt fogalmaz – „antifa, kommunista, náci vagy lockdown-párti szélsőséges mozgalmaknak”.

 

Ezért cserébe a párt versenyképes fizetést ajánl a kampányidőszakban, illetve úgy tűnik, hogy a párt kormányozni készül, mert az „amit kínálunk” részhez azt írták, hogy eltörlik a kínai koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet 2022-től, illetve lemondanák a munkát terhelő adókat is, amivel szerintük 130 ezer forinttal magasabb lenne az átlagos bér.

 

Hogy az Ecsenyi Áron által vezetett párt miért így keres jelölteket, arról magát Ecsenyi Áront kérdeztük.

 

Ecsenyi elmondta, hogy a jelenlegi választási törvény miatt nagyon nehéz egy pártnak pártlistát állítania, mivel ahhoz 71 egyéni jelöltre van szükség, és szerinte „azok a pártok, amelyeknek alacsonyak a forrásaik, nem tudják rendesen a köztudatba vinni a márkájukat”, főleg amiatt mert a médiafelületek „le vannak stipi-stoppolva a két baloldali párt, az Fidesz és az ellenzéki koalíció között”.

Szerinte emiatt a legkönnyebb módja a jelöltállításnak, ha az embereknek konkrét ellentételezést ajánlanak,

mivel szerinte ezzel lehet a leginkább kiépíteni a bizalmat.

ecsenyi-azonnali
Vitárius Bence / Azonnali

 

Egy kicsit bírálva saját pártját, elmondta, hogy az elmúlt három évben akár össze is gyűjthettek volna 50-100 millió forintot, akkor olyan jelölteket tudtak volna állítani, akik pusztán ideológiai alapon, mindenféle ellentételezés nélkül, hitből politizálna, viszont mivel a pártnak ennyi forrás nem állt a rendelkezésre, ezért találták ki ezt az opciót.

Azokat az embereket, amelyek ez a történet amúgy is érdekel és szeretné csinálni, azok legalább ne érezzék azt, hogy a munkájuk az aláírásgyűjtés során kárba megy. Azért két hetet kihagyni [a munkából] és aláírástgyűjteni, kicsit színjáték azt mondani, hogy bárki meg tudja csinálni

– fogalmazott.

 

A pártelnök elmondása szerint

már 74 jelölttel írtak alá szerződést és főként Kelet-Magyarországon állítanak így jelöltet, de a céljuk, hogy mind a 106 körzetben elindulhassanak.

Ezután Ecsenyi áttért az Átlátszó január 26-án közzétett cikkére, amiben a lap a háromoldalas szerződéstervezetet is közölte, amit a párt a jelöltekkel kötne. 

A szerződéstervezetből kiderül, hogy aki vállalja a jelöltséget, akkor azt 250 ezer forinttal honorálják, ha pedig valaki összegyűjt 750 aláírást, akkor további 525 ezer forintot kap,

továbbá a jelölt a párt javára lemond a jelöltek részére járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról.

Az Átlátszó információi szerint a párt így közel 82 millió forintot költhet a jelöltekre, Ecsenyiék pedig a beérkezett adományokból finanszírozzák a kampányt – egyrészt lehet támogatni közvetlenül is a pártot, de Ecsenyi Áron kriptotárcájába is lehet pénzt utalni.

 

Az Átlátszó számításai szerint,

ha a pártnak a jelöltjei mind a 106 körzetben rajta lesznek a szavazólapon, akkor összesen 703 millió forint állami támogatáshoz jut a párt, amiből mindössze 82 millió 150 ezer forintot fizetnek a jelölteknek. 

Ecsenyi a cikkről azt mondta „az Átlátszó átlátszó módon gründöl” a többi pártnak, mert megpróbálják őket olyan pártokkal összemosni, amelyek nem vehetőek komoly formációk. Szerinte az Átlátszó dehonesztáló kifejezéssel illette őket, amikor azt mikropártnak nevezte, majd  arról beszélt, hogy a közvélemény-kutató cégek eddig nem vállalták el, hogy felmérjék a párt támogatottságát, viszont februárban ez is elkészülhet reményeik szerint.

 

Emellett a pártelnök hozzátette, hogy két potenciális befektetőjelölt visszalépett a cikk miatt a párt támogatásától, emiatt úgy véli, „elképzelhető, hogy az Átlátszó most Magyarország jövőjét elásta”, miközben ők Magyarországot egy hongkongi vagy szingapúri irányba kormányoznák.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló