2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#novák katalin #köztársasági elnök

Novák Katalin lett Magyarország új köztársasági elnöke

Nagy Donát 2022.03.10. 11:48

Orbán Viktor döntését nem firtatták, az első női elnök májusban veszi át Áder Jánostól a stafétát.

Ahogyan az várható volt, megválasztották Novák Katalint köztársasági elnöknek: a kormánypártok jelöltje 137 szavazatot kapott, míg a kihívója, Róna Péter 51-et. Öt szavazat érvénytelen volt.

 

Miután letette az esküt, Magyarország új köztársasági elnökét felállva tapsolták a kormánypárti képviselők, az ellenzékiek egy jelentős csoportja pedig kivonult a teremből. Róna Péter is gratulált neki.

 

A Fidesz-KDNP államfőjelöltjét Orbán Viktor miniszterelnök nevezte meg egy december 21-i sajtótájékoztatóján. Vita a személyi kérdésről a kormánypártban nem volt.

D_MTZ20220310012
Fotó: MTI

 

A mai nap egy átlagos csütörtök [...], a legtöbb ember csak az esti hírekből értesül majd, hogy új köztársasági elnököt választottunk

– mondta a választást megelőző beszédében Novák Katalin, aki szerint az emberek békét akarnak. Hozzátette: büszke eddigi munkájára.

Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzetépítésnek

– fejezte ki háláját Orbán Viktor felé. Később kijelentette: minket nem lehet legyőzni, a szuverenitásunk záloga pedig a család. Azt mondta, nem fogjuk megengedni, hogy bárki orosz rulettet játsszon velünk, mert a miénk büszke generáció.

Európához tartozunk, Európa pedig hozzánk. Ezen változtatni nem tudunk, ezért nem is akarunk

– jelentette ki beszédében. Reméli, hogy az április 3-i országgyűlési választásokon és a gyermekvédelminek mondott homofób népszavazáson is megfelelő helyre teszik az emberek az X-et.

Novák Katalin

 

1977. szeptember 6-án született Szegeden, húsz éve kötött házassága alatt három gyermeke született. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is. Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter volt.

Áder János második államfői mandátuma május 10-én jár le, az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra, utódját a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal kell megválasztani.

 

Novák Katalin öt évig lesz magyar államfő, és egyszer lehet újraválasztani. "Elnökként is a békesség embere akarok lenni” – írta a Facebook-oldalán, miközben a képviselőtársai szavaztak.

 

D_KOS20220310027
Fotó: MTI

 

Az ellenzéki pártok Róna Pétert jelölték köztársasági elnöknek.

Amikor szinte az egész világot eluralja az erőszak, amikor járvány söpör végig, amikor a háború és a természet rombolása milliókat tesz földönfutóvá, hol, miben találunk enyhületet?

– fogalmazott Róna Péter, aki szerint nem Oroszország és nem Törökország a mi világunk, hanem Szent István kora óta a Nyugathoz tartozunk. Szerinte anyagi és személyes biztonságunkat szavatolja az Európai Unió és a NATO.

 

"A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál" – idézte a beszéd egy pontján Róna Péter. Később felszólalását azzal zárta: "Isten áldja a hazát, isten áldja a magyarokat!"

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló