2022. november 30., András Andor

Mindenki ügye

#pedagógusok #diákok

Nincs tanítás egy miskolci gimnáziumban mert ülősztrájkba kezdtek a diákok

Csarnó Ákos 2022.11.18. 13:27

 

A jelenlegi oktatási rendszer rohad, távozó tanárokra, nagy terhelésre, elégtelen feltételekre panaszkodnak és elmondták, mit kérnek.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán jelentették be a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai, hogy ülősztrájkba kezdtek.

 

PDSZ/facebook

 

A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak.
Nemcsak a kisebb településeken, de már a nagyobb városok nagyobb iskoláiban is egyre érzékelhetőbbé válik, hogy milyen irányba halad a magyar oktatás. A tanárhiány egyre növekedő probléma, az állami iskolák lepusztultak. Ha nem cselekszünk, az oktatás lenullázása romba fogja dönteni az országot.
Fiatal, szakképzett tanárok hiánya mellett, rengetegen mennek el nyugdíjba és pályaelhagyóból sincs hiány. Az így kialakult lyukakat persze mindenféle átmeneti megoldással próbálják betömni, de előbb-utóbb össze fog dőlni a rendszer, bármennyire is próbálják egyben tartani.


Néhány példa csak a mi iskolánkból:


-Matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
-Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
- Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
- Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)

Mindez kiegészül azzal, hogy folyamatos bizonytalanságban vagyunk, hogy a tanáraink vajon meddig fognak minket tanítani, akár azért, mert engedetlenség miatt kirúghatják őket, vagy csak szimplán elhagyják a pályát, hogy el tudják tartani a családjaikat.

Kiegészül azzal, hogy idén már megint mi visszük a fénymásoló papírt, hogy azt hallottuk tanárainktól, hogy nem fizetik a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, hogy könyvek fele pocsék, s a vacak ablakokon behúz az őszi hideg.


Mindennek mi, diákok isszuk meg a levét. És ezt mi, diákok nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni! Éppen ezért a Földes Ferenc Gimnáziumban úgy döntöttünk, hogy 2022.11.18-án (pénteken) az országos szintű élőláncot mi mással is folytatjuk.


A Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni.
A Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha a gyenge sztrájktörvény miatt eddig alig lehet érzékelni tanáraink sztrájkjait.
A Földesben holnap nem lesz tanítás, mert mi diákok, akik bejövünk az élőlánc után az iskolába, MI
2022. november 18-án ÜLŐSZTRÁJKBA kezdünk, hogy ezzel fejezzük ki tiltakozásunkat azért, amit ma az oktatásban látunk, tapasztalunk.

A követeléseink, kéréseink országosan ismertek ezekkel mi is egyetértünk:
1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A Földes Ferenc Gimnázium ülősztrájkot kezdeményező, tartó tanulói


Miskolc, 2022. 11. 18.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló