2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#oroszország #magyarország #gáz #vlagyimir putyin

Népszava: Nem igaz, hogy Magyarország a piaci ár ötödért kapott orosz gázt

Székely Zoárd 2022.04.06. 17:07

A KSH adataiból kiderült a valóság.

 

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítette ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján a Népszava.

 

Az orosz elnök még február 1-jén, Orbán Viktor moszkvai „békemissziója” nyitányaként jelentette be, hogy Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt. Azonban a nyilvántartásokból kiderült a valóság, azaz hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva fillérre pontosan az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért.

A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére kijelenthető, hogy Putyin februárban valótlanságot állított.

A lap a méltányosság kedvéért megjegyzi, hogy májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között a mi javunkra. Olyannyira, hogy a különbség decemberben meghaladta az ötven százalékot, ugyanakkor ennél többre sosem rúgott.

putyin-orban-mti-Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Amíg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázért, azt követően az arány megfordult, ennek fényében pedig különösen furán hat, hogy januárban tarifánk gyakorlatilag visszaemelkedett a tőzsdei szintre. A Népszava szerint erősen valószínűsíthető, hogy az orosz fél nem kedvezménnyel, csupán két hónap haladékkal vasalja be tőlünk a tőzsdei árat. Ugyanakkor itt is megjegyzendő, hogy decemberben a két hónapos elcsúsztatást figyelembe véve is jelentős, 40 százalékos kedvezményt kaptunk a tőzsdei árhoz képest. Igaz, ilyen „bőkezűségben” se előtte, se azóta nem részesültünk.

Az új, kétoldalú magyar-orosz gázszerződést a tavaly szeptemberi megkötésekor a felek – úgymond szokás szerint – titkosították, így az aktuális magyar tarifákat és annak kiszámítási képletét is. Vagyis bármely politikus mondhat róla, amit akar, az állítások úgysem ellenőrizhetők.

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló