2021. April 11., Leó Szaniszló

Mindenki ügye

#Villámárvíz #egészség #mta #mobil

Nem veszélyes az egészségre az 5G a Magyar Tudományos Akadémia szerint

2021.3.30. 10:19

Nincs tudományos bizonyíték a legújabb mobilkommunikációs technológia ártalmasságára.

Állásfoglalást (.pdf) adott ki a Magyar Tudományos Akadémia az 5G telekommunikációs rendszerek várható egészségügyi hatásairól - vette észre a 444. Legfőbb megállapításuk szerinta jelenlegi modellek és mérések alapján az 5G technológia nem fogja növelni a lakosság napi átlagos rádiófrekvenciás (RF) kitettségét.

 

Erre abból következtetnek, hogy a nagyobb átviteli sebesség miatt csökken az adatátvitelhez szükséges idő, a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően pedig alacsonyabb teljesítménnyel működhetnek a mobiltelefonok és más készülékek. Mint írják, az új technológiák alkalmazásával ugyan változik az RF expozíció jellege, de "az átlagos környezeti elektromágneses expozíció, amely jelenleg nagyságrenddel az egészségügyi határérték alatt van, várhatóan nem emelkedik".

Állásfoglalásukban kiemelik, hogy az Egészségügyi Világszervezet megfigyelései szerint a nemzetközi testületek által megállapított határérték alatt az elektromágneses tér nem hordoz számottevő egészségügyi kockázatot.

Mindazonáltal indokoltnak és szükségesnek látják többletforrást biztosítani az 5G-re vonatkozó egészségügyi határértékek rendszeres mérésére és monitorozására, valamint az ezzel kapcsolatos kutatásokra. Az egyéni és közegészségügyi hatások mellett ezt az ökológiai vonatkozások tekintetében is szükségesnek tartják, vagyis azt is monitorozni kéne, hogy a sugárzásnak milyen hatása van a hazai ökoszisztémákra. Fontosnak tartják továbbá a széles körű tájékoztatást az 5G-ről terjedő tévhitek eloszlatására.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló