2022. augusztus 10., Lőrinc

Mindenki ügye

#koronavírus #kollégium #védettségi igazolvány

Nem kérhetnek védettségi igazolást a kollégiumokban

ugytudjuk.hu 2021.09.03. 10:59

Nem jogszerű.

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság sajtóinformációk alapján arról értesült, hogy több hazai felsőoktatási intézmény a hallgatók kollégiumi elhelyezésének feltételéül szabja a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolását.

 

A Hatóság több tájékoztatójában és állásfoglalásában kifejtette,

hogy a koronavírus elleni védettség ténye, illetve annak hiánya egészségügyi adatnak, így különleges adatnak minősül,

amely adatok jogszerű kezelésének feltételrendszerét az általános adatvédelmi rendelet, valamint az azt kiegészítő magyar jogi rendelkezések határozzák meg.

 

Az úgynevezett kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés jogszerűségének tipikusan alapvető feltétele, hogy azt uniós vagy tagállami jogszabály kifejezetten elrendelje. Ilyen jogszabályi rendelkezéseket tartalmaz például a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet is (rendezvények látogatásának szabályai).

 

A Hatóság tudomása szerint a jelen közlemény kiadásának időpontjában

nincs hatályban olyan jogszabályi rendelkezés, amely a koronavírus elleni védettség tényének igazolását a kollégiumi férőhelyek igénybevételének feltételeként írja elő,

és ezen adatkezelés vonatkozásában a Hatóság álláspontja szerint az érintett hozzájárulásának önkéntessége sem állapítható meg.

 

Fentiek alapján a Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen jogszabályi rendelkezés hatályba lépéséig a felsőoktatási intézmények a kollégiumi elhelyezés feltételeként a koronavírus elleni védettség tényének igazolását jogszerűen nem kérhetik.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Címlapfotó: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló