2021. augusztus 6., Berta Bettina

Mindenki ügye

#fidesz #limes #római birodalom #világörökség #örökségvédelem

A Fidesz már nem akarja, hogy a római határvonal a világörökség része legyen

Nagy Donát 2021.06.15. 10:57

A Limes világörökségi jelölésének visszavonása tönkreteszi számos magyar, osztrák, német és szlovák szakember több évtizedes munkáját.

Nem lehet ezt szebben mondani, odaszartunk az asztalra

– jegyezte meg egy örökségvédelmi szakember a 444 kérdésére, miután kiderült: a Fidesz-kormány kezdeményezte a római birodalom határvonala, azaz a Limes világörökségi jelölésének visszavonását, amivel tönkre teszik nem csak a magyar, de az osztrák, német és szlovák szakemberek több évtizedes munkáját is, mivel a projektben mind a négy ország érintett.

lime-museum-2673216_1280
Fotó: Pixabay

 

Mindezt úgy, hogy rendes ügymenetben pár héten belül várhatóan pozitív döntést hozott volna az UNESCO az ügyben.

 

A kormány nem indokolta meg a döntését, arról a magyar örökségvédelmi szakemberek is csak az osztrák kollégák hívása után értesültek. Az egyik ilyen szakember a 444-nek a lehetséges okokról is nyilatkozott.

A világörökség számos lehetőséget (pályázatok, turizmus) és kötelezettséget (művelés alól kivonás, műemlékvédelem) jelent, esélyes hogy ez utóbbit kívánták a felelősök lepasszolni. Ez már csak az én gondolatom, semmi tényszerű tudás nincs mögötte: jövőre választás, dübörög a vidékfejlesztés, könnyű politikai tőke, hogy ezeket a kötelezettségeket a pályázat visszavonásával elhárították

– tippelt a szakember.

 

A magyar kormány nem először tesz keresztbe a projektnek, a 444 emlékeztet: 2019 májusában hirtelen úgy döntöttek, kiveszik a Hajógyári-szigeten lévő helytartói palotát a jelölésből. A kormány erről a lépésről sem egyeztetett sem nemzetközi partnereivel, sem a magyar örökségvédelmi szakmával, és komoly felháborodáshoz is vezetett a dolog, hiszen a jelöléssel egyébként minden rendben volt, ha Orbánék nem nyúlnak bele, már 2019 júliusában, a Világörökség Bizottság bakui ülésén megkaphatták volna a pályázatban szereplő helyszínek a világörökségi címet.

 

A kormány akkor sem indokolta lépését, csak néhány hónapja, idén derült ki, hogy a Hajógyári déli részét (benne a helytartói palotával) a kormány átadja a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, hogy ott Demeter Szilárd miniszteri biztos vezetésével egy 23 milliárd forintos beruházás keretében „könnyűzenei és popkulturális központot” létesítsenek.

 

Frissítés: a Miniszterelnökség a Mandinernek azt írta, "Magyarország elkötelezett, hogy a Dunai Limes teljes egészében nyerhesse el a világörökségi címet", de úgy, hogy ne csak a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszai kapják meg a minősítést, hanem Horvátország, Bulgária, Szerbia és Románia Limes-szakaszai is. A kormány felajánlotta a nyolc ország együttes nevezésének lehetőségét is, "de a nézőpontok továbbra sem közeledtek". Csakhogy – mint azt a 444.hu megjegyzi – arról, hogy a négy nyugati ország előbb nevez, a négy keleti pedig később, konszenzusos döntés volt, amit mindegyik érintett elfogadott, így Magyarország is, látszik ez már csupán abból is, hogy az utóbbi években, mióta hivatalosan is beadta a négy nyugati állam a nevezését az UNESCO Világörökség Központjához, Magyarország sem tiltakozott.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló