2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#napelem #megújuló energiaforrás

Nagy változás jön a napelemnél, sokaknak nem fog bejönni

Csarnó Ákos 2022.10.13. 18:19

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a napelemekkel kapcsolatos szabályozás változni fog. Az energiahálózatot úgy kell átalakítani, hogy minél több zöld energiát tudjon befogadni. A korábban telepített napelemekből származó energiát be kellett táplálni a hálózatba, majd onnan "járt" vissza az áram. Viszont mostanra több az igény, mint amit a hálózat be tud fogadni.

 

 

A jövőbeni napelem-telepítések tekintetében fog változni a szabályozás. A hatályba lépés után a rendszerbe belépők a saját háztartásukban használhatják fel a napenergiát, nem kell, hogy engedélyt kérjenek a szolgáltatótól. Csak akik saját felhasználásra állítanak elő villamosenergiát azokra a vállalkozásokra és háztartásokra fog vonatkozni az új szabály.

Ami viszont hátrány lesz, hogy a fölösleges áramot nem lehet „eladni” az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni. Nem lesznek jogosultak az szaldós elszámolásra azok a napelemet telepítők, akik a jövőben telepítenének. 

A szaldós elszámolásnak nevezett jelenlegi rendszerben bárki betáplálhatja a hálózatba az energiát, melyet a szolgáltató átvesz, a fogyasztó pedig egy későbbi időpontban felhasználhatja a korábbi termelését.

 

Később elképzelhető, hogy a betáplálást újra lehetővé teszik. 

 

kép: Getty Images, forrás: hang.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló