2021. május 10., Ármin Pálma

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #müller cecília #oltás #óvoda #bölcsőde #nyunyőka

Müller Cecília bejelentette az újabb lazítást: a nyunyókát is lehet vinni az oviba és a bölcsibe!


Az Operatív Törzs tájékoztatóján az is kiderült, hogy keddtől már nem kell TAJ-szám sem az oltásra való regisztráláshoz.

Gál Kristóf, az országos rendőrfőkapitányság szóvivője az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóját azzal kezdte, hogy emlékeztetett: pénteken átléptük a négymillió beoltottat, sok intézkedést így visszavonhattak, ám az általános járványvédelmi intézkedések továbbra is érvényben vannak. A védettségi igazolvány kiemelt jogvédelmet kapott, így a kártya közokiratnak minősül, ezért a hamisításáért akár öt éves börtönbüntetés is kiszabhatnak

 

Müller Cecília a hétfői számok kapcsán elmondta: a járványadatok folyamatosan, már tendenciózusan javulnak. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a járvány továbbra is zajlik, a kedvező fordulatot a védelmi intézkedések, és a védőoltások hozták el.

Az egyének védelme előbb-utóbb a közösség védelmét is fogja szolgálni

– tette hozzá. Müller elmondta, hogy tegnap 106 beteget elveszítettünk, továbbra is figyelnünk kell egymásra.

 

A tisztifőorvos megosztotta, hogy az oltópontokon mindig olyan védőoltás áll rendelkezésre, ami bent van az országban. A vakcinagazdálkodás rendkívül fontos feladat, hiszen a második oltásra meg kell őrizniük azokat a dózisokat, amivel ez lehetséges.

Kedden 334 ezer Pfizer-vakcina érkezik, egy része a pedagógusok második körös oltására fog elmenni.

Közben elkezdődtek az érettségi vizsgák is, a felügyelő tanárokat egy szombati napon fogják majd oltani, hogy ne ütközzön az oltás a vizsgákkal. 

 

A tisztifőorvos bejelentette, hogy a továbbiakban a Janssen vakcináját is fel tudják használni, ezeket az oltóbuszokon fogják bevetni, hiszen ez egy adagos vakcina, egyszerű alkalmazni.

 

Emellett sokan érdeklődnek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban. Müller szerint továbbra is lehetőség van arra, ha nem kapták kézhez ezeket az oltottak, akkor az ügyfélkapun keresztül jelezzék a problémát. Ezt megtehetik akár személyesen is, időpontfoglalás nélkül is a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket intézni a helyi ügyfélkapukon. Itt az ügyintézők tudnak utána nézni annak, hogy esetleg hol akadtak el a kártyák, megtörtén-e a vakcina beadásáról szóló információk felvitele az elektronikus térbe. 

müller-gál-mti fotó-balogh zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A tisztifőorvos elmondta, hogy 16-18 év közötti fiatalok is regisztrálhatnak már vakcinára, május 10-ét követő héten kezdik meg az ő oltásukat. A szennyvízadatokból kiderül, hogy noha azt látjuk, hogy csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyag mértéke, a csökkenést követő stagnálást látnak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy országos szinten megállt a csökkenés.

 

Müller szerint azonban nem lehet megállni, az oltási adataink kedvezőek, a lakosság 42 százaléka megkapta legalább az első vakcináját. Az országos tisztifőorvos mindenkitől azt kéri, ha felajánlják az oltás lehetőségét, akkor éljünk vele. 

Müller a tájékoztató vége felé bejelentette, hogy kedden egy nagyon fontos új dologgal bővül a járványvédelem, hiszen megnyílik a lehetőség a regisztrációra a TAJ-szám nélküli, Magyarországon élő külföldiek számára is.

A tisztifőorvos szerint fontos dolog ez, hiszen a külföldi társaink velünk együtt élnek, és járványügyi szempontból ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok. 


Eközben a Pfizer már benyújtotta azt a kérvényt az Európai Gyógyszerügynökség felé, amivel engedélyeztetnék a 12-15 közötti korosztályra is a vakcinájukat, Müller reméli, hamarosan itthon is be lehet majd oltani a fiatalabbakat. 

A tájékoztatója végén aztán Müller ledobta a bombát, a tisztifőorvos ugyanis bejelentette, hogy a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően, rendszeres, otthoni tisztítással be lehet vinni a bölcsődékbe és az óvodákba a nyunyókákat!

Gál ezek után nehezen tudott megszólalni, amit nevetés követett a stúdióban, de azért csak felolvasta az újságírói kérdéseket. Müller ezekre adott válaszaiból kiderült, hogy Magyarországon az időseket nagyon nagy százalékkal sikerült beoltani, ők a teljes védelmet élvezik. Ha be vannak oltva, akkor a higiénés szabályok betartása mellett nyugodtan találkozhatnak egymással.

 

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy lehetőség van arra, hogy korábban adassuk be az AstraZeneca második adagját, habár a gyártó szerint a későbbi oltás nagyobb védelmet biztosít. Az előbbre hozott második oltás mindenkinek az oltóponton, az oltóorvosától kell kérnie. Müller azt kérte, hogy senki se hezitáljon a második oltás felvételekor, hiszen csak így alakulhat ki a tartós védelem.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(INdexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló