2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#müller cecília

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást, a várandós kismamák nem kaphatnak kínai vakcinát

ugytudjuk.hu 2021.04.23. 14:47

„A beoltottak száma meghaladta a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatához szükséges létszámot, így hatályba léphetnek holnaptól az új rendelkezések"

– jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Az új rendelkezések értelmében a teraszok, a kerthelyiségek reggel 5 óra és 21:30 között lehetnek nyitva. A teraszokon a vendégeknek nem kell viselnie a maszkot, a belső területeken azonban igen, itt a megrendelés időtartamára, valamint a mellékhelyiségek használatáig lehet tartózkodni. Az üzemeltetőnek és az alkalmazottaknak kötelező a maszkot viselnie.

Továbbra is érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidő létesítményekre, illetve a felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom.

„Az oltási program további ütemes folytatása érdekében a mai napon megnyitottuk az online időpontfoglaló rendszert"

– mondta György István államtitkár.

 

Elmondása szerint a honlapot az elmúlt két napon tesztelték, mostantól mindenki, aki regisztrált, tud jelentkezni a felületen, egyelőre április 26, 27 és 28-i időpontokra. Aki itt regisztrál, azt Sinopharmmal fogják oltani, ebből érkezik egy nagyobb szállítmány a hétvége folyamán.

 

A foglaláskor ki tudjuk választani, a 101 helyszín közül melyik oltópontra mennénk (földrajzi megkötés nélkül), a sikeres foglalásról visszaigazoló email megy. Mindenki csak egy foglalást tud intézni, és a véglegesített foglalás nem módosítható.

„Még több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra"

– emelte ki az államtitkár.

muller_cecilia_mti

Müller Cecília elmondta, hogy ismét léptünk egyet a járvány kezelésében, ami lehetővé teszi az óvatos és lassú nyitást.

„Az oltás további gyorsítási érdekében elrendelem a tömeges oltást a mai naptól"

– hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

 

Hozzátette, mindez azért történik, hogy az emberek mind az oltópontokon, mind a háziorvosoknál nagyobb számban tudják felvenni a védőoltást, miután jelentős mennyiségben érkeznek oltópontok az országba.

 

Első körben most 600 ezer Sinopharm vakcina érkezik, az oltásra várakozók így gyors ütemben fel tudják venni a védőoltást, és azt 35 százalékos oltottságot, amit ma elértünk növelni tudjuk. Az EU-ban csak Málta és Magyarország rendelkezik 30 százalék feletti átoltottsággal, az átlag 20 százalékon van.

 

Figyelmeztetett, hogy a járványnak nincs vége, a vírus még jelen van, a védelmi intézkedésekről nem szabad elfeledkeznünk, továbbra is be kell tartani a szabályokat.

„Egyetlen oltást követően már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe formában zajlódjon le a megbetegedés"

– mondta Müller, majd hozzátette, hogy az első és a második védőoltás beadását követően is lehetséges a fertőzés, egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, de az ellenanyag termelése elindul, és sejtes immunitás képződik a szervezetben.

 

A Sinopharm vakcinájáról úgy nyilatkozott, hogy mivel ez egy elölt vakcina, nagyon sok antigént tartalmaz, és a virológusok azt várják tőle, hogy egy elnyúltabb védelmet fog biztosítani, és esetlegesen a variánsokkal szemben is védelmet nyújthat.

 

A Sinopharm 18 év felettieknek adható, akár krónikus betegeknek is, ha egyéb ellenjavallat nem áll fenn, azonban várandós kismamák számára nem alkalmas a kínai vakcina, így a tisztifőorvos arra kéri őket, hogy ne foglaljanak rá időpontot, helyette az oltópontokon megkapják a Pfizer, vagy a Moderna vakcináját.

 

via ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló