2022. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#pedofília #nyilvántartás

Mostantól elérhető a pedofil-nyilvántartás

Barna Benedek 2022.02.01. 16:03

Név szerint rákereshetünk az ellenőrizni kívánt személyekre az adatbázisban.

 

Keddtől már elérhető a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás. A felületet gyerek hozzátartozója, vagy gyerek nevelését, felügyeletét, gondozását ellátó nagykorú használhatja – írja a 24.hu.

 

Így használhatjuk

 

A nyilvántartás eléréséhez a magyarorszag.hu oldalon a "család" menüpontot kell megnyitni, majd a gyermekvédelemre kattintani, aztán pedig "a gyermeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele" lehetőségre.

A szolgáltatást az tudja igénybe venni, aki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, telefonos azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztrációval vagy eSzemélyi okmánnyal, illetve videotechnológián keresztül történő azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztrációval.

Ezeket az adatokat találhatjuk meg

 

Adatigényléshez az ellenőrizni kívánt személy ismert családi és utónevét kell megadni.

 

Találat esetén a felületen láthatóvá válik a törvényben meghatározott bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt családi és utóneve, születési éve, lakcíméből, illetve lakcímeiből a település neve, a főváros esetén a kerület is, valamint a legutoljára róla szemből készített arcképmás. Emellett láthatóvá válik a jogerős marasztaló bírósági döntésben szereplő bűncselekmény megnevezése, minősítése, elkövetésének ideje, a döntés jogerőre emelkedésének napja, a külföldi ítélet elismerése, megfeleltetése esetén pedig a külföldi bíróság által hozott határozat jogerőre emelkedésének napja.

laptop-pexels
Fotó: pexels.com

Fontos: az adatokat nem lehet nyilvánosságra hozni

 

Az így megismert adatokat az adatigénylő köteles bizalmasan kezelni, kizárólag a gyermek védelme érdekében használhatja fel és teheti harmadik személy számára megismerhetővé – hangsúlyozza a 24.hu cikke.

 

A Belügyminisztérium közleményben jelezte, hogy

tilos a megismert adatokat nyilvánosságra hozni, azokról képernyőfotót, egyéb másolatot, kivonatot vagy összefoglalót készíteni, tilos azokat sokszorosítani, nyilvántartásba rendezni vagy adatbázisba foglalni.

A felületen megismert adatok jogellenes megismerése, felhasználása különleges személyes adattal való visszaélésnek számít, és ez a bűncselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

 

Bővíthetik a kapacitást

 

A Telex az új szolgáltatással kapcsolatban megkereste a minisztériumot, és a tárca a lap kérdésére azt írta, hogy egy esetleges jelentősebb mértékű terhelés esetén is biztosítható a felület elérhetősége, az ott megtalálható szolgáltatások elérése.

 

Közölték továbbá: a megismert információk jogellenes nyilvánosságra hozatalát azzal igyekeznek gátolni, nehezíteni, hogy szövegkijelölés nem lehetséges, a fényképeket pedig olyan vízjelezéssel látták el, amelyekből az adatigénylő neve, az adatigénylés időpontja is kiolvasható azon a tényen túl, hogy a fotó erről a felületről származik.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló