2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#ukrajna #menekültek #orosz invázió #migration aid

Migration Aid: Az Ukrajnából érkező menekültek 90 százaléka továbbhalad Nyugat-Európa felé

Kovács Dávid 2022.03.01. 11:42

A szervezet vezetője szerint a túlnyomó többség csak néhány napot marad az országban. Az ukrán határnál már megjelentek a taxis hiénák is.

Az Ukrajnából érkező menekültek 90 százaléka mindössze néhány napot tervez Magyarországon maradni, mert Nyugat-Európából értük érkező barátokkal, rokonokkal utaznak tovább, leginkább Ausztriába vagy Németországba – mondta a Migration Aid vezetője, Siewert András a 444-nek.

A szakértő becslése szerint ezért jelenleg legfeljebb 10 ezer menekült elszállásolása a feladat Magyarországon. A menekültek több mint 90 százaléka nő és gyermek a Migration Aid közlése szerint.

„A záhonyi közúti határátkelőnél óránként átlagosan 10-15 ukrán gépkocsi lép át a határon. Az ukrán oldalon 8-10 óra az átlagos várakozási idő, de ez nem a magyar határrendészet miatt van, ők akár négy sávban is fogadják az autókat. Még az ukrán oldalon tolódnak fel a járművek az ottani hatóságok intézkedéseinek köszönhetően” – írta a Migration Aid a Facebook-oldalán.

 

menekült tiszabecs
Macskájával menekülő nő a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Sievert András úgy fogalmazott: az önkormányzatok és a magánszemélyek felajánlásai nélkül nem boldogulna a magyar menekültügyi intézményrendszer, mert az Orbán-kormány az elmúlt években annyira leépítette, hogy 1500 menekültet sem tudnánk befogadni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a déli határon szinte a légy sem tud átjönni, addig az ukrán-magyar határon minimális az ellenőrzés.

 

A Migration Aid egy múlt pénteki posztjában arról írt, hogy az ukrán határnál már megjelentek a taxis hiénák is, akik 150 ezer forintért viszik el a gyalog érkező menekülteket Budapestre.

 

(Indexkép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló