2024. május 2., Zsigmond

Mindenki ügye

#magyarország tortája #sütemény #torta

Íme az idei ország tortája: pirított napraforgó, vilmoskörte és méz találkozik a győztes süteményben

Nagy Donát 2021.08.03. 15:19

Igazi "négy évszakos torta" lett a befutó.

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották – jelentették be kedden Budapesten az MTI szerint.

 

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen

a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

Az Országházban tartott sajtótájékoztatón bemutatták a Solymár gyöngye nevű Szent István-napi kenyeret is, valamint az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tortáját is, amely a Nimród fantázianevet viseli.

af7c075dea945dbd1d1c1f072cade536
Nimród (Kép forrása: cukraszat.net)

A Sokszínű Vidék szerint bár a nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) a Napraforgó ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született.

MOT_2021_parlamenti_vetítés_small
Napraforgó (Kép forrása: cukraszat.net)

A Napraforgó jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

1a5298294870205b350fc805ffe8ee4b
Beszterce rózsája (Kép forrása: cukraszat.net)

A cukormentes Beszterce elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló