2021. szeptember 26., Jusztina

Mindenki ügye

#koronavírus #védoltás #pfizer #szputnyik v #időpontfoglalás

Megvan a 4,5 millió beoltott, újabb SMS-eket küldhetnek Pfizer-foglalásról

Barna Benedek 2021.05.14. 13:00

Aki Szputnyikra akar időpontot kérni, annak itt az utolsó lehetőség.

Az átoltottság már 46 százalékos Magyarországon, a reggeli órákban átléptük a 4,5 millió beoltottat – mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján a napi.hu beszámolója szerint (a 4,5 milliós átoltottságról egyébként korábban Orbán Viktor is tájékoztatott a Facebookon).

 

Emlékeztetett, hogy csütörtökön elkezdődött a 16-18 évesek oltása megkezdődött, 95 ezer fiatal regisztrált. Közben 140 ezer felnőttet értesítettek arról, hogy van már Pfizer-vakcina is, azok kaptak SMS-t, akik elsőként regisztráltak, de még nem kaptak oltást. Ők keddig tudnak most időpontot foglalni, ha pedig nem fogynak el az időpontok, újabbakat adnak ki. Az a cél, hogy aki oltást szeretne, minél korábban megkapja a vakcinát.

 

Továbbra is lehet foglalni időpontot Szputnyikra, az orosz vakcinára ez az utolsó lehetőség, mert minden szállítmány, amire szerződtek, megérkezett. Sinopharmra szintén lehet még foglalni a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon is. Van még AstraZeneca és Moderna is érkezett, de ennek egy része második körös oltásra kell majd. A Modernát a várandós kismamáknak is adhatják a háziorvosok, az egydózisú Janssen-vakcinát az oltóbuszokon alkalmazzák, a leghátrányosabb helyzetű térségekben használják majd, de a háziorvosok is kapnak majd belőle.

A járvány harmadik hullámának túl vagyunk a nehezén

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, miután átvette a szót, hangsúlyozva, hogy a járványadatok kedvezően alakulnak.

 

Kitért arra is, hogy a szennyvízmintákban lévő koronavírus-örökítőanyag országszerte csökken, minimálisan emelkedett Szekszárdon és Pécsett, sok nagyvárosban viszont jelentős a csökkenés, Budapesten is lefelé mennek a számok. Ez az egy hét múlva várható fertőzöttségi eredményeket jelzi előre. 

 

Emlékeztetett, hogy újraindultak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, és kérte, hogy ki meghívást kapott, az feltétlenül menjen el ezekre. A mammográfiás vizsgálatokra már elkezdték a behívásokat. A méhnyakrák-szűrésre is kiküldtek 60 ezer behívót. A harmadik szűrés a székletben lévő vérvizsgálatot végzi el, vastagbéldaganatot lehet így kiszűrni –  tette hozzá Müller.

gyorgy-istvan-muller-cecilia-korona-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló