2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#koronavírus #gulyás gergely #ukrajna #kormányinfó #maszkviselés #orosz invázió

Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon


A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Kórházakban és idősotthonokban a maszk is marad.

Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon, kivéve kórházakban és idősotthonokban – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgok esetén.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet – ami különleges jogosítványokat ad a kormánynak – viszont fenntartják, hogy „fenntartsák a kormány cselekvőképességét”.

Az ellenzék egy hete csütörtökön követelte azt, hogy a kormány vezessen ki minden korlátozást.

 

Minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosítunk

 

Nem küldünk katonákat, és semmilyen fegyverszállítmányt nem engedünk át a magyar határon Ukrajna felé – jelentette be Gulyás. Az indok az, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisíthetik – bár nem mondta, de az oroszok –, ez pedig szerintük veszélyt jelent a kárpátaljai magyarokra. Elmondta: Magyarország határozott érdeke a kormány szerint, hogy ne keveredjünk a háborúba. A humanitárius segítség fontos, a civileket igyekszik segíteni a kormány.

Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosít, a határon gyorsabban átérnek Magyarországra, mint Lengyelországra – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely - mti fotó Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

A szerdai adatok szerint 120 ezer ember lépett át a határon. A kormány 1 milliárd 350 milliós támogatást nyújt a segítséget nyújtó civil szervezeteknek, hat segítségnyújtó pontot nyitottak meg a keleti határnál. Elmondta: Magyarországnak az az álláspontja, hogy az első biztonságos országban kell gondoskodni a menekültekről, ennek szellemében cselekednek. A kormány elindította a Híd Kárpátaljáért kezdeményezés, a 1357-es szám hívásával lehet adakozni, eddig 200 millió forint gyűlt össze. A kormány 600 millió forint értékben küldött humanitárius segélyt, illetve 100 ezer liter üzemanyagot küldött Kárpátaljára.

Gulyás hangsúlyozta: elítélik Oroszország támadását, ezért a kormány a szövetségesek minden szankcióját támogatja, de figyelni kell a szankciók kialakítására, hogy az ne fájjon nekünk még jobban, mint az oroszoknak.

Ilyen terület az energiaszektor. Beszélt aztán a miniszter a Sberbank bedőléséről, ami önkormányzatokat is érint, őket kedvezményes hitelekkel próbálják segíteni.

 

A kormány szerint az ország biztonsága a választásnál is sokkal fontosabb, ezért nemzeti egységet szeretnének elérni a kérdésben. Gulyás ez után arról beszélt, hogy szerintük a baloldal, és Márki-Zay Péter külön is felelőtlenül kommunikál, mivel Gulyás szerint „katonákat akar küldeni Ukrajnába”, bár Márki-Zay egyébként ilyet nem mondott.

 

Márki-Zay egy interjúban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a NATO mint szervezet úgy dönt, hogy katonákat küld Ukrajnába, akkor Magyarországnak is küldenie kéne.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexfotó: pexels.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló