2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #háború

Megszakadtak az orosz-ukrán béketárgyalások


A hírek szerint Ukrajna állt fel a tárgyalóasztaltól.

 

Leálltak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között – idézi a hvg.hu a Hromadske ukrán portál orosz külügyre és az ukrán elnöki hivatalra hivatkozó cikkét.

Az orosz és az ukrán álláspont megegyezik abban, hogy a tárgyalásokat Ukrajna nem kívánta folytatni, Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes szerint azért, mert nem fogadták el az oroszok olvasatát a háborús eseményekkel kapcsolatban. Rudenko hozzátette, Moszkva nem kapott választ a Kijevbe küldött békemegállapodás kéziratára sem

– említik.

 

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója megerősítette a tárgyalások leállását, a „nem megfelelő” orosz nézőpontok mellett kiemelve azt is, hogy a Kreml a béketárgyalásokat propagandaeszköznek használja Oroszországban. Hozzátette, a tárgyalások folytatására csak Volodimir Zelenszkij adhat felhatalmazást, és az is attól függ, sikerült-e a mariupoli Azovsztal acélgyár és Herszon kiürítése.

 

A Hromadske emlékeztet: a tárgyalások a két ország között az orosz megszállás kezdete óta zajlanak, ennek fontos állomása volt március 29., amikor Törökországban találkoztak a felek. Az ukrán delegáció ekkor azt az ajánlatot tette, hogy nem csatlakozik a NATO-hoz, amennyiben sikerül megállapodni az ország területi sérthetetlenségében, és ha ezt megsértik, kollektívan léphet fel Ukrajna más országokkal együtt.

 

A lap szerint ez lenne a járható diplomáciai út a háború végére, de ez egy hosszú folyamat lenne, amelyhez biztonsági garanciát vállaló országok is kellenének. Erre a tisztre Törökország, Olaszország és Németország is bejelentkezett – idézi a hvg.hu.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: Maxim Guchek / MTI / EPA / BELTA

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló