2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#márki-zay péter #államfő #köztársasági elnök #egységben magyarországért

Márki-Zay Péter elmondta, kit kérne fel államfőnek


Szerinte az általa javasolt jelölt integrálni tudná a jobb- és baloldaliakat.


Iványi Gábor vállalná Márki-Zay Péter felkérését, ám a hat ellenzéki párt négy héttel a szavazás előtt még mindig csak egyezkedik arról, hogy indítsanak-e közös államfőjelöltet Novák Katalinnal szemben – értesült a Telex.

 

A lap megkeresésére az Egységben Magyarországért sajtóosztályától azt írták, közösen hoznak döntést, és azt utána közösen fogják ismertetni az országgal. Információik szerint a Jobbik még nem állt be Iványi mögé, Jakab Péterék egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne jelölni.

 

"Én nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre "– mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek, hozzátéve, a jelölésről a pártvezetők fognak dönteni.

 

Márki-Zay szerint azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert Orbán Viktor és a Fidesz képviselői nehezen tudnának ellene szavazni, miután ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt.

márki-iványi-fb
Kép forrása: Márki-Zay Péter / Facebook

Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus ember

– fogalmazott Márki-Zay.

Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.

Nem zárkózna el a felkéréstől Iványi Gábor, elvállalná a feladatot, ha felkérik a pártok. Ezt ő maga erősítette meg a Telexnek a hétfő délután. "Bármilyen furcsán is hangzik, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni" – fogalmazott a MET lelkésze.

Iványi hozzátette, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor – mint fogalmazott – "készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm. Csak ebben a helyzetben pontosan tudom, hogy ez miről szól."

 

A pártok a lap megkeresésékre egyelőre csak annyit közöltek, hogy közösen döntenek a köztársaságielnök-jelölésről, és csak utána tesznek bejelentést.

Mindeközben egy petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén "Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!" címmel. "Fontos lenne, hogy egy jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkező jelöltel lehessen tükröt tartani az Orbán-rendszernek és Orbán jelöltjének Novák Katalinnak" – írják az oldalon. A vasárnap este közzétett petíciót cikkünk megjelenéséig már csaknem 250 ember írta alá.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló