2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#koronavírus #teszt

Egy hazai fejlesztésű teszt kimutatja, kialakult-e bennünk a sejtes immunitás a koronavírus ellen

Nagy Donát 2021.05.31. 10:59

A szegedi magánlabor tesztjével ellenőrizhető a védettség az oltást követően.

Az Avidin Kft. fejlesztette ki azt a tesztet, amivel megtudhatja bárki, adott-e védelmet az oltás, amit beadtak neki – írja a Bors. De ha valaki csak átesett a fertőzésen, oltása pedig még nincs, akkor is képes kimutatni a védettséget. Erre eddig is rendelkezésre álltak az úgynevezett antitest-tesztek, létezik azonban egy másfajta védettség is, az úgynevezett T-sejtes immunitás. Ezek a speciális fehérvérsejtek ugyanis felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat.

20200310pht74505-cl
Fotó: MTI

A cikk szerint az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten erre a vírusra lett kidolgozva. A különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, ezért a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható.

Aki nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást, annak nincs ilyen védettsége, mert nincs, amire emlékezzenek a T-sejtjei, náluk tehát nincs is értelme ilyen tesztet végeztetni.

A tesztet friss vérből végzik, fontos, egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az analízis több napig tart, többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért vizsgálat körülbelül a háromszorosába kerül, mint a 10 ezer fointos antigén teszt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló