2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #müller cecília

Már közel 200 embernél mutatták ki a gyorsabban fertőző koronavírus-mutációt itthon

EÜ/MTI 2021.02.17. 14:45

Terjed a brit variáns Magyarországon, fiataloknál és időseknél is felfedezték.

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei tanulmányozzák a kedden Magyarországra érkezett 550 ezer adag kínai Sinopharm-oltóanyag dokumentációját - közölte az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai online tájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

 

Müller Cecília elmondta: később rendelkezésre bocsátják a vakcina alkalmazási előiratát és a betegtájékoztatót is. "Igyekszünk, hogy az NNK minél előbb felszabadíthassa, és az oltásra várók rendelkezésére bocsáthassa a védőoltást" - fogalmazott.
 

A tisztifőorvos szerint az oltási tervnek megfelelően folytatódnak az oltások. Hozzátette: fontos, hogy aki értesítést kap az oltásra, az ne mulassza el a lehetőséget. Aki pedig még nem tette meg, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon, hogy továbbra is tervezni tudják az oltások menetét.

 

Jelezte azt is, hogy eddig csak enyhe mellékhatás-reakciókról van tudomásuk a szakembereknek. Ezeket a bejelentéseket folyamatosan regisztrálják, figyelik, hogy ezzel is erősítsék a védőoltásba vetett bizalmat, hiszen a járványból kilábalás feltétele a nagy számban, rövid idő alatt beadott védőoltás.

 

A szerdai járványadatok kapcsán úgy fogamazott: "a járvány nem enged a szorításból", nőtt az aktív fertőzöttek száma, és több településen nőtt a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége is.

müller mti botár gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Beszámolt arról is, hogy folyamatosan vizsgálják a koronavírus mutációját is;

a brit vírusvariánst 193 mintában mutatták ki itthon, brazil és dél-afrikai vírusvariációra azonban még nem bukkantak.

A brit mutáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, de a fertőzőképessége nagyobb.

 

A brit vírusvariánst nagyon eltérő életkorúaknál fedezték fel, a legfiatalabb hatéves, a legidősebb 94 éves volt, és mindössze nyolc ember esetében igazolódott a külföldről behurcolás lehetősége.

Ez azt jelenti, hogy a vírus brit mutációjánál a közösségi terjedés figyelhető meg

- tette hozzá.


Kérdésekre adott válaszaiban Müller Cecília elmondta, a védőoltás alapesetben csak kórházban (oltóponton) vagy a háziorvosi rendelőben adható be, de a háziorvos dönthet úgy egy páciens életkora vagy egészségi állapota miatt, hogy őt az otthonában oltja be.

 

Egyelőre nem tudni arról, hogy az oltásnak lenne bármiféle negatív következménye akkor, ha tünetmentes, de fertőzött ember kapja meg. Ha azonban a két oltás között derül ki a pozitivitás, akkor a második dózist csak a gyógyulás után lehet beadni - mondta.

 

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a jelenlegi szakaszban 102 kórház és ötezer háziorvosi rendelő vált oltóponttá.

 

(Indexkép: unsplash.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló