2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#elbocsátás #kötelező oltás #állami alkalmazottak

Már június 15-től kirúghatják az oltást megtagadó állami alkalmazottakat

Kósa András/Azonnali.hu 2022.05.05. 18:11

Megjelent az erről szóló törvénytervezet a parlament honlapján.

azonnalipp

Nagyon hosszú, összesen 69 oldalas salátatörvény tervezete került fel a parlament honlapjára, amely „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viseli, a benyújtója pedig a kormány.

 

Az összesen 115 paragrafusból álló törvénycsomag több tucat más törvényt módosít, köztük olyanokat is, amiknek kevés közük van a veszélyhelyzethez. Ilyen például a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, a földtörvényt, vagy éppen a postai szolgáltatásokat szabályozó törvényt.

 

A tervezet 11. paragrafusa foglalkozik az állami dolgozókra elrendelt kötelező védőoltás kérdésével. A kormány még tavaly október 28-án egy rendeletben írta elő, hogy

az állami köz-, és felsőoktatási intézményekben, a honvédelmi- és rendvédelmi dolgozóknál, az állami kulturális intézményekben és a közigazgatásban, szociális-, és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók számára kötelező a koronavírus elleni oltás felvétele.

A rendelet hatálya alól csak a terhes anyák és azok mentesültek, akik orvosi igazolással rendelkeztek róla, hogy az oltásnak egészségügyi kockázatai vannak. Minden más esetben az oltást megtagadókat a munkáltatójuk legfeljebb egy évre fizetés nélküli szabadságra küldhette.

 

Most a törvény szerint

június 15-től, a veszélyhelyzet megszűnésére hivatkozva mindazoknak, akiknek a fizetés nélküli szabadsága még hatályban van – vagyis gyakorlatilag minden érintettet – a munkáltató megszüntetheti a munkaviszonyát, ebben az esetben a törvény szerint végkielégítés sem jár.

A munkáltató ugyanakkor úgy is dönthet, hogy fenntartja a fizetés nélküli szabadságot, de annak tartama nem haladhatja meg az egy évet. Ebben az esetben – mivel tavaly december 15 volt az oltás felvételének határideje – legkésőbb 2022. december 15-től a többiek munkaviszonya is megszűnik.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: pixabay.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló