2021. október 27., Szabina

Mindenki ügye

#koronavírus

Lefilmezték, hogyan fertőz és szaporodik a koronavírus

Nagy Donát 2021.08.23. 10:47

A tudósok remélik, így a laikusok számára is jobban érthető, miért olyan veszélyes a kórokozó.

A koronavírus-járvány kitörése óta sokat lehetett már arról hallani, miként szaporodik a szervezetben a kórokozó: megfertőzi a sejteket, majd azokat arra kényszeríti, hogy újabb vírusokat állítsanak elő. Hogy miként néz ki mindez a gyakorlatban, arról most két kutatónak sikerült egy videót is készítenie – számol be róla a HVG.

 

A cikk szerint Sophie-Marie Aicher és Delphine Planas a párizsi Pasteur Intézet virológusai 48 órán át filmezték, mi történik egy denevér agysejtjeivel.

A két szakember 10 percenként készített egy felvételt, amelyen az látható, hogy a piros színnel jelölt koronavírus miként fertőzi meg a sejteket, majd mi történik azután.

Azt írják, hogy miután a kórokozó bekerült a sejtbe, az több más szomszédjával összeolvad, majd egy bizonyos ponton az egész "felrobban", ami a sejt halálát jelenti. 


Az emberi szervezetben a koronavírus képes észrevétlen maradni, így sokkal több kárt okozhat, mielőtt az immunrendszer tudomást szerezne a jelenlétéről. A kulcs a sejtek összeolvadása, ez teszi lehetővé, hogy a szervezet ne szerezzen tudomást a vírusról annak replikációja során.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló