2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

Lebutítva fogadták el a kormánypártok az ellenzéki klímajavaslatokat

2019.11.30. 00:00

Az előterjesztők rá sem ismertek saját javaslataikra.

 

A HVG beszámolója szerint szerdán elfogadták azt, ami a klímavészhelyzetről beadott ellenzéki javaslatokból maradt a fideszes átírás után – de a kormánypárti politikusokon kívül csak Jobbikból kilépett függetlenek szavazták meg.

 

Tavaly decemberben vették fel a megtárgyalandók közé Tordai Bence és más Párbeszéd-képviselők "A klímavészhelyzet kihirdetéséről" című törvényjavaslatát, valamint Schmuck Erzsébet LMP-társelnök és mások "Az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról" című határozati javaslatát. Ezeket aztán idén áprilisban tűzték napirendre, de hamar kiderült, hogy az illetékes szakbizottságban és a törvényalkotási bizottságban a kormánypárti többség alaposan átírta mindkettőt. Még ajogszabály címe sem maradhatott: vészhelyzet helyett klímavédelem szerepel benne.

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

Schmuck Erzsébet – aki egyébként a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke, de ott leszavazták –, azt kérte a kormánypártoktól, hogy ne szavazzák meg a kiüresített javaslatot, amelyre előterjesztőként rá sem ismer. Szerinte ugyanis a változtatás lényege az, hogy a kormánynak semmilyen komoly feladatot, célkitűzést nem kell vállalnia az éghajlatváltozás megfékezéséért, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia arányának növelése érdekében pedig az Európai Unió szigorú célkitűzéseinél lényegesen csekélyebb vállalást tesz a kabinet.

 

Tordai Bence szintén arról számolt be, hogy csak egy legyengített, kiüresített jogszabály kerül a Ház elé. A Párbeszéd által meghatározott négy célból a módosító javaslatok hármat elvetettek, egyedül a 2050-re kitűzött klímasemlegesség maradt benne az iratban.

 

A rengeteg változtatás miatt az összes ellenzéki frakció és a függetlenek többsége – köztük az eredeti előterjesztők is – elutasították mind a törvényjavaslatot, mind a határozati javaslatot, amelyek így Fidesz- és KDNP-szavazatokkal lépnek hatályba.

 

Orbán Viktor elárulta, miért vonták vissza az eldobható műanyagok betiltásáról szóló javaslatot

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló