2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#kúria #levélszavazás #választás 2022

Kúria szerint nem elég bizonyíték a csalásra a videó az elégetett levélszavazatokról

Kósa András/Azonnali.hu 2022.04.10. 13:58

És különben is: ha bármi is történt, azt nem Magyarország területén követték el, így nem is illetékesek.

azonnalipp

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, miszerint nem bizonyítható a választási csalás a Marosvásárhely határában megtalált, félig elégett szavazólapok ügyében.

 

Mint ismert, egy román újságírót még március 31-én értesített egy helyi lakos, hogy a város határában egy szeméttelepen részlegesen megégett, kidobott szavazólapokat talált. A képek tanúsága szerint többek között a Mi Hazánkra és az egyesült ellenzékre leadott szavazatok voltak.

A Fidesz és az RMDSZ szerint csak provokáció történt, az ellenzék saját maga égette el a magára adott szavazatokat.

levélszavazatok-fb
Fotó: (Parászka Boróka / Facebook)

Az ügyben a román rendőrség is vizsgálatot indított és feljelentést tett a Nemzeti Választási Iroda, ezeknek egyelőre nincs eredménye. Tordai Csaba a Nemzeti Választási bizottság ellenzéki, Momentum által delegált tagja a testületnél kérte a levélszavazás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését.

Az NVB azonban úgy döntött, mivel az eset Romániában történt, nincs illetékessége az ügyben.

Tordai Csaba ezután fordult a kúriához. A Kúria honlapjára feltöltött határozat szerint, amit először a 444.hu vett észre, a Magyarfalvi Katalinból, Cséffán Józsefből és Farkas Katalinból álló tanács azt állapította meg, hogy az NVB határozatát megkérdőjelező felülvizsgálati kérelem megalapozatlan, mivel

rendelkezésre bocsátott fenti bizonyítékok alapján nem állapítható meg a videófelvételeken látható lapok eredetisége, érvényessége, mennyisége, és – a Kérelmező állításával ellentétben – nem állapítható meg az sem, hogy a szavazólapokat, a válaszborítékokat ki(k), milyen módon és milyen tartalommal kívánta (kívánták) eljuttatni a külképviseleti választási irodába.

Ezen kívül Tordai Csaba a választási eljárás megsértésére vonatkozó állításait

(boríték le nem zárása, vagy annak felbontása, a szavazatoknak a külképviseletre való eljuttatása helyett kidobása, az urna biztonságos tárolásának a hiánya), és az elkövetők személyét (választópolgár, vagy a szavazat eljuttatásában részt vevő más személy) is csak feltételezésekre alapozva fogalmazta meg.

A Kúria ezen felül jóváhagyta az NVB azon érvelését is, hogy mivel a magyar választási törvény csak Magyarország területén illetve a magyar külképviseleteken hatályos, minden egyébbel kapcsolatban, ami ezeken kívül történik a levélszavazatokkal – tehát annak ellenére, hogy gyakorlatilag bárki, bárhol gyűjtheti őket, ha például nem a bukaresti magyar nagykövetség, vagy a kolozsvári magyar konzulátus területén jut eszébe elégetni őket, akkor ezzel a magyar választási testületeknek semmilyen dolga nincs.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló