2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#zöldfül #lmp #akkumulátor #akkumulátor gyár

Kúria: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakról

Csarnó Ákos 2023.09.13. 09:20

Ha vénasszonyok potyognak az égből, akkor se! Punktum!

A Nemzeti Választási Bizottság elutasító határozatát jóváhagyta a Kúria, vagyis nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak építéséről – írta meg a Népszava a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett döntés alapján.

 

Az LMP még idén januárban kezdeményezett országos népszavazást, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. A dokumentumot még akkor le is adták a Nemzeti Választási Iroda épületében. A kérdés így hangzott:

 Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

A Nemzeti Választási Bizottság a kérdésről márciusban döntött. Akkor 8-7 arányban nem engedték át a kérdést. Érvelésük alapja az volt, hogy a kérdés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, mitöbb, alkotmánymódosítást céloz.

 

Az LMP fellebbezett a döntés ellen, de a Kúria a korábbi döntést helyben hagyta. Az LMP a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt is benyújtott, azonban az Alkotmánybíróság sem adott igazat a pártnak.

 

A Kúria most pedig egy felülvizsgálati kérelmet utasított el, erről szeptember 12-én döntöttek.

 

indexkép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló