2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#koronavírus #népegészségügy #járvány #országos mentőszolgálat #pcr-teszt

Koronavírus: a mentők beszüntetik a PCR-tesztelést

Barna Benedek 2022.04.17. 18:25

Keddtől változnak a tesztelés szabályai.

 

Nehezebbé válik keddtől a diagnózist segítő PCR-tesztelés, ugyanis

április 18-án éjféltől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az operatív törzs döntése értelmében már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében,

így húsvét után a háziorvosok, illetve a házi gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ mintavételi állomásain PCR-tesztet – írja a Népszava a birtokukba került dokumentum alapján. (Vasárnap Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is megosztott egy, az Országos Kórházi Főigazgatóság által kiküldött levelet, amely alapján a mentők abbahagyják a PCR-vizsgálatokat.)

 

A Népszava cikke szerint a változásról közvetlenül a kétnapos ünnep előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell majd elvégeztetnie ezt a vizsgálatot.

Miután ez a gyorsteszt gyakran ad téves negatív eredményt, nagyon sok olyan beteg lehet majd, aki bár nem tud róla fertőz – jegyzi meg a lap.

 

A betegek kiszűrésénél emellett az is gondot okozhat, hogy az e hónap elejétől hatályos új eljárásrend szerint a fertőzés megerősítésére el lehet fogadni az antigéngyorstesztet is. A háziorvosok tapasztalatai szerint azonban ezek a gyorstesztek nem pontosak, a negatív eredményűekről a PCR-vizsgálattal gyakran igazolódik a fertőzöttség. Most az Országos Mentőszolgálat kiválásával a tesztelés felelőssége a felnőtt és a gyermek háziorvosokra valamit az ügyeleti központok gyógyítóira hárul. Ők térítésmentesen csak a gyorstesztet tudják elvégezni, és míg eddig a mentőktől kérhettek térítésmentes PCR tesztelést, hétfő éjféltől erre már nem lesz lehetőségük.

De nem a mentősök tesztelési feladatainak felfüggesztése az egyetlen erős lazítás az új járványügyi szabályokban a jövőben például mindennemű tesztelés nélkül küldhetők a kórházakból majd vissza a szociális otthonokba a fertőzés utáni hetedik napon az idős emberek.

(Indexfotó: Krizsán Csaba / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló