2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #ötödik hullám

Koronavírus: Magyarországra is megérkezett az ötödik hullám

Barna Benedek 2022.01.07. 12:30

Számítottak rá az orvosok, de meglepte őket, hogy ilyen hamar érte el hazánkat. Merkely Béla magas esetszámok várhatók, de kevesebb lehet a súlyos fertőzött.

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma

– közölte a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1-en csütörtökön, írja az MTI.

 

Békássy Szabolcs azt mondta: jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Mint megjegyezte, erre számítottak is, miután Európa-szerte gyorsan terjed a koronavírus omikron variánsa. Ezzel együtt meglepte őket, hogy – pár nappal a negyedik hullám vége után – ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

 

Kiemelte:

a légúti tüneteket mutató betegeket arra kérik, hogy előzetesen telefonon jelentkezzenek be, így időpont alapján, elkülönítve tudják őket fogadni. Járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy a fertőző betegeket elkülönítsék a krónikus betegektől.

Az omikron egyre gyorsabb terjedése várható

 

Békássy Szabolcs azt mondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint a fertőződések 10-15 százalékának hátterében az omikron variáns áll. Véleménye szerint néhány héten belül várhatóan a megbetegedések döntő többségéért ez a variáns lesz majd felelős. A szakember szerint a következő időszakban várhatóan sokan fertőződnek meg, de a kórházban ápoltak száma kevésbé növekszik majd.


Most még inkább felértékelődik a harmadik oltás szerepe. Ugyanis azoknál, akik már megkapták a három védőoltást, sokkal kevésbé valószínű a súlyos megbetegedés kialakulása – hangsúlyozta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője.

 

Merkely sok új fertőzöttre számít, de kevesebb súlyos esetre

 

Péntek reggel a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla is arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okoz. Az omikron fertőzőképessége miatt Merkely szerint

több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést – orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat – okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban.

(Indexfotó: pikrepo.com)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló