2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltóanyag #szputnyik v #astrazeneca

Origo: az orosz vakcinát és az AstraZeneca oltóanyagát is engedélyezték itthon

2021.01.20. 19:40

Az Unióban először nálunk használhatják ezt a két szert.

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát, így az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával – írta meg az Origo nyomán a Telex.

 

A portál az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) is megkreste, hogy erősítsék meg a hírt. Választ egyelőre nem kaptak, de más forrásból megerősítették nekik, hogy az orosz vakcinát valóban engedélyezték. Úgy értesültek, hogy az orosz vakcinát azzal a kitétellel engedélyezték, hogy a biztonságosságáról még kértek vizsgálatot. (Korábban az Index arról írt, hogy az OGYÉI jóváhagyta az a vakcina engedélyezését, de az NNK vizsgálatai még hátra vannak.)

 

Mint írják, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával az Egyesült Királyságban már oltanak. A Szputnyik V vakcinával Oroszországban másfél millió embert oltottak be, a készítményt hat országban használják, köztük Szerbiában is. Miután az oroszoknak nincs elegendő gyártókapacitásuk, a brit és az orosz vakcinát fejlesztő két cég együttműködik egymással.

 

koron-oltás-mti-mónus-márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

 

 

Az AstraZeneca vakcinája olcsóbb, és elég egy egyszerű hűtőben tárolni, nem kell hozzá mínusz 70 fokos hőmérséklet, mint a nálunk használt Pfizer/Biontech termékeinél, vagy mínusz 20 fok, mint a Modernánál. A Szputnyik V az eddigi hírek szerint kb. 95 vagy 92 százalékban hatásos.

 

A Szputnyik V-ből Magyarországra december végén 6000 ampullányi vakcina érkezett. Oroszországban 40 ezer ember bevonásával végeztek klinikai tesztelést, aminek az eredménye Szijjártó Pézer külügyminiszter közlése szerint 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott. Kásler Miklós humánminiszter december végén arról beszélt, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát 3 ezer magyaron is tesztelik.

 

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) több ország, köztük Ausztria is sürgeti, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását. A Szputnyik V fejlesztői is az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.

 

Frissítés: Az MTI beszámolója szerint az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható. A Híradóban hozzátették: az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni - közölték.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló