2022. július 7., Apollónia

Mindenki ügye

#kormányinfó #maszkviselés #harmadik oltás

Kormányinfó: szombattól újra kötelező a maszk Magyarországon


Emellett bejelentették, hogy kötelező lesz a harmadik oltás az egészségügyben és várhatóan az államigazgatásban is.

Szombattól újra kötelező lesz zárt térben a maszk viselése

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

 

Üzletekben, bevásárlóközpontokban, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban. A szolgáltatások esetén akkor kell maszkot hordani, ha rendszeresen öt főnél több tartózkodik egy helyiségben. Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a kötelező maszkviselésről. A miniszter kizárta, hogy a közoktatásban visszatérnének a digitális oktatáshoz. 

 

A lakcímbejelentés szabályozásával kapcsolatban – eszerint már nem büntethető, aki nem bejelentett lakcímén él – Gulyás Gergely azt mondta, a választást nem lehet ily módon manipulálni, mivel a választás rendje elleni bűncselekmény tényállása nem változik. A miniszter szerint másfél-két millió ember nem él a bejelentett lakcímén, irracionális lenne mindannyiuk ellen közokirathamisítás miatt büntetőeljárást indítani ellenük. A parlamenti szavazásnál csak 12 képviselő szavazott nemmel, az ellenzék nagy része tartózkodott, a szocialisták a parlamenti vitában jónak minősítették a javaslatot – mondta a miniszter.

gulyás-mti-bruzák-noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A kormány az energiaárakkal is foglalkozott, egyelőre a hatóságok nem találtak olyan benzinkutat, amelyik ne tartotta volna be a literenkénti 480 forintos hatósági árat. Az üzemanyag minőségét a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal mobil laborokkal ellenőrzi. A kormány a kisvállalkozók számára is megnyitja a lehetőséget, hogy beléphessenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is csökkentett rezsit fizetnek majd. Ez a legfeljebb tíz főt, vagy a legfeljebb 4 milliárd forint éves nettó árbevételű cégeket érinti.

 

A pedagógusok oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, egyelőre továbbra is kérik őket, hogy mindenki legalább két oltást adasson be magának. A pedagógus szakszervezeteket pedig arra kérik, hogy segítsenek a szkeptikus kollégák meggyőzésében. További általános szigorításokat (osztrák példára) nem terveznek egyelőre. Gulyás szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság „a lehető legmagasabb ügyeleti díjakat” javasolta kifizetni a COVID-védekezésben résztvevőknek és ezt a kormány ki is fizette, az ügyeleti díjak átfogó rendezése még ezután jön. A Kiskunhalasi járványkórházat azért nem nyitották meg, mert egyelőre nincs rá szükség a kormány szerint.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexfotó: unsplash.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló