2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#gulyás gergely #járványügyi intézkedések #kormányinfó

Kormányinfó: nincs itt az ideje a nyitásnak, március végén jöhet a harmadik hullám csúcsa

2021.03.18. 10:31

Hamarosan eldöntik, milyen jogosultságokkal járhat a védettségi igazolvány.

Nincs kapacitásprobléma az egészségügyben, további 1700 szabad, lélegeztetőgéppel felszerelt ágy, összesen pedig 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre - mondta el Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járványadatok alapján a lazításnak nincs itt az ideje. Kiemelte, hogy átoltottságban Európa legjobbjai között vagyunk, arányosan a legtöbb embert mi oltottuk be Máltán kívül. 

 

– Ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz. Már hetekben és napokban kell számolni az időt, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen. Abban bízunk, hogy közel vagyunk a nyitáshoz. A nemzeti konzultáció eredményei alapján fog a kormány dönteni arról is, hogy a védettségi igazolványhoz milyen jogosultságot kapcsoljanak majd - mondta a miniszter.

 

Gulyás elmondta, több lépcsős újraindításban gondolkodik a kormány, amelyet az oltottság mértékéhez kötnek. Pénteken ülésezik az operatív törzs, ezután Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban jelenti be a következő hetekre vonatkozó terveket. A miniszter elmondta, a szakemberek szerint a harmadik hullám csúcsának közelében járunk, a mai legpesszimistább előrejelzés szerint legkésőbb március végéig eljut a tetőpontjára, utána radikális csökkenésnek indulhatnak a számok.

gulyás gergely mti2

Gulyás elmondta, folyik a védettségi igazolványok kiküldése, már mintegy 1,1 milliót küldtek ki beoltottaknak, illetve nagyjából 300 ezret a betegségen már átesetteknek. A vakcinák szállításában a kínaik teljesítenek a legjobban, az oroszok pedig március végéig hozzák be a szállítási lemaradást. A miniszter hozzátette, az AstraZeneca oltás használatáról az EU gyógyszerügynöksége csütörtökön fog nyilatkozni, de a WHO szerint rendben van az oltás, a súlyos mellékhatásokkal járó esetek mennyisége szerény mennyiségű a beoltottak számához képest.

 

Gulyás közölte, júniusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága, a felüket biztosan keleti vakcinával fogják beoltani. A miniszter újságírói kérdésre elmondta, a tanárokat soron kívül továbbra sem oltják be, viszont a bírókat és az ügyészeket beoltják, mive az igazságszolgáltatás bizonyos szegmensei nem állhatnak le a zárlat alatt sem.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló