2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#gulyás gergely #kormányinfó #gázfogyasztás #spórolás #állami szféra

Kormányinfó: Gázfogyasztás-csökkentés jön az állami szférában, 18 fok lehet az intézményekben

Barna Benedek 2022.09.08. 10:45

Ez a kórházakra és a bentlakásos szociális intézményekre nm vonatkozik.

 

Orbán Viktor szerdai Facebook-posztja szerint a héten "maratoni kormányülést" tartottak, az ott született döntések ismertetésére csütörtökre hirdettek Kormányinfót.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 24.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte a kormány. A miniszter megjegyezte, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, a gáznál ellátási problémák vannak, de azt mondta, hogy pillanatnyilag Magyarországot ez nem érinti. 

 

Ugyanakkor a kormány szerint amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást csökkenteni kell, ezért

a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek.

Később a kérdésre azt is elmondta a miniszter, hogy támogatják és

el is fogják rendelni, hogy 18 fok legyen a gázfogyasztás-csökkentésben érintett állami intézményekben.

gulyás-mti-bruzák-noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

Gulyás mindenkit arra kért, hogy a gázzal és az árammal is óvatosan bánjon, az "észszerűség határain belül". Kiemelte, hogy az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet a jövő héttől fát venni, tette hozzá, közzé fogják tenni hamarosan, hol lehet majd vásárolni, továbbá hatósági árat fognak megállapítani a különböző fatermékekre. "Tíz köbméter fát mindenkinek fognak tudni biztosítani a fűtésszezon kezdetéig az állami erdőgazdaságok" – ígérte a miniszter, hozzátéve, hogy szénprogramot is indítanak.

 

Elhangzott továbbá, hogy a távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni, a kormány pedig programot indít arra, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el.

 

Gulyás közlése szerint az energiaintenzív iparágakban támogatási programot fog kidolgozni. Az önkormányzatok esetében is beavatkozhat az állam, ahol szükséges, hogy mindenhol biztosítsák az alapszolgáltatásokat. Aminiszter a héten találkozik a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, Szita Károllyal. Továbbá mivel a kormány célja, hogy iskolát ne kelljen bezárni, óvodába, bölcsődét, ezért tárgyalnak arról, az állam hogyan tud ebben segítséget nyújtani.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló