2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#európai unió #ukrajna #háború

Kijevbe utazik a cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök, hogy találkozzanak Zelenszkijjel


Az EU támogatását mennek demonstrálni az orosz által bevenni készült ukrán fővárosba.

azonnalipp

Kijevbe utazik Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes,

hogy az Európai Tanácsot képviselve találkozzanak Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel – közölte a Facebook-oldalán a cseh miniszterelnök.

 

Mint Fiala írja, a látogatást Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetve szervezték,

célja pedig, hogy megerősítsék az egész EU egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége mellett, emellett bemutatnak egy széles körű támogatási csomagot is Ukrajnának.

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki és Janez Janša
Petr Fiala, Mateusz Morawiecki és Janez Janša (Képek forrása: A miniszterelnökök Facebook-oldalai)

 

Mateusz Morawiecki pedig azt írja a Facebookon, 14 évvel ezelőtt, amikor Oroszország Georgiát (Grúziát) támadta meg, Lech Kaczyński, Lengyelország akkori elnöke is ellátogatott Tbiliszibe, erőt adva ezzel a grúzoknak.

A világ számára ilyen áttörő pillanatban kötelességünk ott lenni, ahol történelmet írnak. Mert ez nem rólunk szól, hanem gyermekeink jövőjéről, akik megérdemlik, hogy egy zsarnokságtól mentes világban éljenek

– fogalmaz a lengyel miniszterelnök.

 

A közlemények szerint a nemzetközi közösséget az ENSZ-en keresztül tájékoztatták a látogatásról. Az nem derül ki, hogy a politikusok hogyan utaznak, és hogy hogyan garantálják a biztonságukat az utazás során, illetve az oroszok által majdnem körbezárt és rendszeresen támadott ukrán fővárosban.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló