2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#kultúra #oscar-díj #film

Kiderült: nem lesz magyar jelölt az idei Oscar-gálán

ugytudjuk.hu 2021.02.10. 13:12

Több hazai alkotást is neveztek, de az Amerikai Filmakadémia egyiket sem jelölte díjra.

Tavaly nagy sikert aratott és világszerte több fesztiváldíjat nyert Horvát Lili rendezése, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilm, ám a várakozások ellenére nem került fel a nemzetközi filmek kategóriájában Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára – derült ki az amerikai filmakadémia közleményéből.

 

A kedd éjjel nyilvánosságra hozott listára, amelyre idén 15 filmet válogattak be, felkerült többek között a Még egy kört mindenkinek című dán film Thomas Vinterberg rendezésében, Agnieszka Holland Sarlatán című cseh filmje, az orosz Dorogije továriscsi, Andrej Koncsalovszkij alkotása, valamint Alexander Nanau Colectiv című román dokumentumfilmje, amely az egész estés dokumentumfilmek szűkített listáján is szerepel.

 

A versenyben maradt nemzetközi filmek között van még a bosnyák, a chilei, a francia, a guatemalai, a hongkongi, az iráni, az elefántcsontparti, a mexikói, a norvég, a tajvani és a tunéziai nevezés. Idén egyébként rekordszámú, 93 filmet neveztek a legjobb nemzetközi film kategóriájában.

 

 

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kedd éjjel a legjobb egész estés dokumentumfilm, a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb smink és frizura, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb animációs rövidfilm, a legjobb élőszereplős rövidfilm és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában is kihirdette szűkített listáját. Az animációs rövidfilmek között két magyar alkotást is neveztek az Oscarra, Andrasev Nadja Szimbiózisát és M. Tóth Géza Matches című kisfilmjét, de egyik sem jutott tovább.

 

Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát pedig április 25-ére tervezik a Los Angeles-i szervezők.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló