2022. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#koronavírus #kórház #járvány #magyar orvosi kamara #ápoló

Kevés az ápoló, önkénteseket toboroznak a Covid-osztályokra

ugytudjuk.hu 2021.03.22. 11:40

Az egészségügyi dolgozók terhelését szeretnék enyhíteni.

A Covid-osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni meddig fog tartani és nem tudni hány hullám fog még jönni

– írja Facebook-oldalán a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete.
 
Szerintük a Covid-osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok, ezért készítettek egy képzési programot, tréninggel.

 

Állásfoglalásuk szerint úgy tűnik, hogy egy 3-4 órás tréning elegendő a szükséges ismeretek elsajátításához, ám hangsúlyozzák, hogy ez nem nyújt szakképesítést és nem helyettesíti a képzett ápolókat.
 
Hozzátették: a MOK nem tudja garantálni, hogy aki a képzést elvégzi, azt az intézmények alkalmazni is fogják!
 
A képzés az alábbiakból állna:

– alapismeretek a Covid betegségről,
– a védőfelszerelések helyes használata,
– a  Covid betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése,
– oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése,
– fekvő, ülő beteg itatása, etetése,
– alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stressz helyzetben,
– ágyazás, ágynemű csere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

 

A tájékoztatás szerint nagykorú, lehetőleg fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg fedhetetlen emberek jelentkezhetnek, "akik rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben is vállalják a fent leírt munkát".

 

"Akik nagyfokú önuralommal, kitartással és alázattal képesek embertársaikon segíteni. Akik, ha arra lehetőség nyílik munkába tudnak állni megbeszélt időszakokban megyénk kórházaiban. Olyanok akik vagy védettek mert már oltást kaptak, vagy az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átestek COVID betegségen, vagy ha egyik sem az előzőekből, akkor vállalják a fertőzés veszélyét és ez esetben nem idősebbek 45 évesnél. Legalább általános iskolai végzettségük van."

 

Emlékeztetnek arra is, hogy a hatályos jogszabályok és az EMMI álláspontja szerint az önkéntes segítésre van lehetőség, "gyakorlatilag csupa olyan feladatra készítjük fel önöket, amit sokan otthon is végeznek hozzátartozóik ápolása során."

 

A tervek szerint Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban szerveznek tréningeket, a járványhelyzetre tekintettel csak kis csoportokban, védőfelszerelés használatával, megfelelő segédeszközökkel.

 

TOBORZÁS - FELHÍVÁS - SPARTACUS projekt COVID osztályokon önkéntes nem szakképzett ápolási feladatokra MOK...

Közzétette: Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete – 2021. március 21., vasárnap

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló