2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#kutya #póráz

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Csarnó Ákos 2023.03.07. 15:11

 

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen nem figyelnek erre. A Turista Magazin összefoglalta a problémát.

Aki természeti vagy természetvédelmi területen póráz nélkül kutyát sétáltat, szabálysértést követ el, mondja ki a törvény. Ez alól kivételt képeznek a vadász- és a triflakereső kutyák. Mégis a gyakorlatban csak a legritkább esetben találkozunk pórázon vezetett kutyákkal.

Hogy ez miért baj?

 

A kutya kárt tehet védett növényekben és más állatokban.

Sokan megijednek a feléjük szaladó vagy rájuk ugráló kutyától, ami akkor is kellemetlen, ha a gazdi már messziről kiabálja: „Nem bánt!”

Lehet, hogy a kutya emberekkel barátságos, de más kutyákra rátámadhat.

A kutya sincs biztonságban, mert előfordulhat, hogy egy vaddisznó rátámad rá, és a találkozás nem egyszer végzetes kimenetelű.

A lakott területen és a nevesített kivételeken (például temető, tanya vagy repülőtér) kívül minden más vadászterületnek minősül, ott pedig a vadásznak egyes esetekben joga van lelőni a kutyát, ha úgy ítéli meg, hogy az veszélyezteti a vadállományt.

 

Ha mégis póráz nélkül megy a kutya és gazdája az erdőbe, a mezőőr vagy a természetvédelmi őr bírságot szabhat ki, esetleg szabálysértési eljárást kezdeményezhet, de erre nem nagyon létezik példa.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló