2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#orbán viktor #határvadász

Orbán az Ukrajnában dúló háborúról: A megtámadott félnek szurkolunk

Nagy Donát 2022.07.01. 09:52

A miniszterelnök a Kossuth rádión elmondta: a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik Magyarországhoz, mint a legtöbben gondolnák, a NATO is tudja, hogy baj van. Szeptemberig több ezer embert várnak az új határvédelmi szervezetbe.

 

Diplomáciai nagyüzem volt az elmúlt tíz napban – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel a NATO-csúcs és az EU-csúcs után. Az interjúnak álcázott beszédet a Telex szemlézte. 

 

Elhangzott, hogy Brüsszelben megadták az uniós tagjelölti státuszt Ukrajnának, de a tárgyalások megkezdéséhez az ukránoknak teljesíteniük kell a magyarok elvárásait is, ami jó hír lehet a kárpátaljai magyaroknak. Azt azonban "nem sikerült elérnie Orbánnak" az osztrákokkal, szlovákokkal az EU-csúcson, hogy Bosznia is megkapja az uniós tagjelölti státuszt.

A NATO egy súlyosabb eset volt

– mondta Orbán. Míg az uniós csúcson csak figyelmeztetéseket kellett adnia a szankciós politika miatt, a NATO-csúcson az derült ki számára, hogy a szövetség tagjai még nem néztek szembe a realitásokkal.

 

Mindenki az ukránok oldalán áll természetesen

– jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette: a megtámadott félnek szurkolunk.

Akármilyen viták is voltak szerinte Ukrajna és Oroszország között, semmiképp sem lehet elegendő indok arra, hogy egy ország megtámadjon egy másikat. A miniszterelnök kifejtette, hogy a fegyver csak egyik része a hadviselésnek, és az ukrán katonák fogytán vannak. Hiába kaptak fegyvereket nyugati országtól, és harcolnak hősiesen az ukrán katonák, Orbán szerint „lassan a katonai realitások érvényre jutnak”. Most még nem volt arról szó NATO-csúcson, hogy mi lesz akkor, ha összeomlik az ukrán front, de a helyzet egyre rosszabb miniszterelnök szerint. Minden nap 100-1000 ukrán katona esik el vagy sérül meg, ezzel harcképtelenné válva.

Bár úgy tűnik, hogy nagyon messze vannak a harcok, a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik Magyarországhoz, mint amire a rádiót hallgatók nagy része gondol

– tette hozzá.

A NATO is érzi, hogy baj van

– fogalmazott Orbán, ezért arról döntöttek, hogy megerősítik a szövetség keleti szárnyát, így Magyarországot és Lengyelországot is.

 

Az elmúlt időszakban a magyar kormány több Oroszország elleni szankciót is megvétózott. De a vétó szó egyébként félrevezető kijelentés Orbán szerint. Minden döntés akkor jön létre, ha minden tagállam egyetért.

Nélkülünk nincs döntés

– mondta.

 

Orbán továbbra is azt gondolja, hogy nem szankciókra lenne szükség, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra. Az elszálló inflációt is csak a békével lehet megfékezni.

 

Jön az új határvédelmi szervezet

 

A kormányfő arról is beszélt, hogy megnőtt a déli határnál elfogott embercsempészek száma, ami azt is jelzi, hogy több migráns érkezik a déli határhoz. A kormányfő a következő években még nagyobb menekülthullámra számít, mivel az ukrajnai gabonaexport miatt az ázsiai és afrikai piacon élelmiszerválság rémképe rajzolódik ki.

 

Eddig katonákat és rendőröket vezényeltek ki a határhoz, de az ukrajnai háború alatt Robán szerint luxus, megengedhetetlen lenne, hogy a honvédek ne a felkészüléssel, gyakorlatozással foglalkozzanak, miközben a rendőrökre a közrend, a közbiztonság fenntartásához van szükség. Éppen ezért elérkezettnek látta a pillanatot a "határvadászrendszer" megszervezésére. Pintér Sándor belügyminiszter két hónapot kapott az új szervezet felállítására. (A határőrséget mint önálló szervezetet 2007-ben szüntették meg, azóta a határvédelmi feladatokat a rendőrség látja el – a szerk.)

A határvadász egységekhez 2-4 ezer új embert kell felvenni, és ki is kell őket képezni.

Orbán elmondása szerint ha Pintér sikerrel jár szeptemberig, akkor a Belügyminisztérium szervezetén belül működnek majd a határvadász egységek, de arra is van terve a miniszterelnöknek, hogy milyen más módon lehetne felállítani a szervezetet.

 

 

Címlapkép:  Kelemen Zoltán Gergely / MTI / MTVA

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló