2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

Katonaiskolák és kollégiumok sorát építi a kormány, de nem tudni, miért

2019.11.30. 00:00

Orbán Viktor mondta nemrég, hogy a munkanélkülieket várja a hadsereg.

 

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg működését Magyarországon – közölte a Népszava megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium (HM). A közelmúltban a Magyar Nemzet írta meg, hogy elindultak az előkészületei két új katonai középiskola megépítésének Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron. Ilyen intézményből jelenleg csak egy működik az országban: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.

 

 

A HM tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium a Modern Városok Program keretében valósul meg, Székesfehérváron pedig egy már meglévő ingatlan felújításával, átalakításával hoznának létre egy kollégiumot. Úgy tudjuk, a székesfehérvári Sörház téri kollégiumépületről indultak meg az egyeztetések, amely jelenleg munkásszállóként üzemel.

 

A minisztérium szerint a helyszínek kiválasztásakor fontos szempont, hogy az iskola katonai szervezet által történő támogatása biztosított legyen, másrészt hosszú távon az országos lefedettség megvalósuljon.

– A beruházások célja, hogy a korábban a szocialista kormányok által bezárt honvédelmi iskolák és kollégiumok újra biztos hátteret és utánpótlásbázist adjanak a Magyar Honvédség számára – írta a HM. A katonai középiskolák nagy része azt követően zárt be, hogy 2004-ben megszüntették a kötelező sorkatonai szolgálatot. A HM-nél elmondták, a korábbi évekhez hasonlóan továbbra sem szerepel a kormány napirendjén a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése.

 

Havi bruttó 161 ezer forintért jelentkezhetnek tartalékos katonának a munkanélküliek

A honvédség speciális önkéntes tartalékos szolgálat bevezetésével kíván segíteni a munkahelyteremtésben, több ezer önkéntest várnak. Az idén 3800 munkanélkülit tud a Magyar Honvédség foglalkoztatni speciális önkéntes tartalékosként - mondta a Népszavának Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szentendrei altiszti akadémia sajtónyilvános feladatszabó értekezletén.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló