2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #védőoltás

Kásler Miklós: szerdán dönthet a kormány a harmadik oltásról

Papp László Tamás 2021.07.13. 17:25

A miniszter javaslata szerint eredetitől eltérő típusú vakcinát adnának be, először a 60 év felettieknek.

Reális számítások szerint Magyarországon is elindul a negyedik hullám, a Fertő tó osztrák oldalán például hét fiatal fertőződött meg a delta variánssal

– mondta az emberi erőforrások minisztere a Spirit FM Exkluzív című műsorában.

 

Az adásról beszámoló hvg.hu azt írja: Kásler szerint most nagyon hasonló a helyzet a tavaly nyárihoz, elindult a turizmus, és hiába "törtük le a vírus harmadik hullámát", külföldről bekerül a delta variáns az országba.

 

Kásler Miklós aggasztónak nevezte, hogy

a delta reprodukciós száma közelít az 1-hez, vagy akár át is lépi azt, ezeket figyelmeztető jeleknek nevezte. A delta variáns a szakemberek szerint lényegesen agresszívabb, mint az alfa, 12 perc elég egy légtérben egy fertőzöttel ahhoz, hogy elkapjuk.

A miniszter figyelmeztetett, hogy

az oltásnak jelenleg nincs alternatívája, mindenki oltassa be magát, ne félelemből, hanem racionális döntés alapján. Elismerte, hogy nincs olyan vakcina, amelyik 100 százalékban véd, de Magyarországon, ahol ötféle vakcinát használtak a brit mutáns ellen, 78-92 százalék között mindegyik megelőzte a fertőzést, a halálozás esetében pedig 84-98 százalék között volt a védelem. Ehhez azonban hozzá kell számítani azt is, hogy a delta 50 százalékkal fertőzőképesebb, mint az alfa variáns.

Kásler számokat is elárult: eszerint

eddig 600 ezer 60 év feletti magyar nem oltatta be magát a koronavírus ellen. A delta azonban nemcsak őket, hanem a fiatalabb korosztályokat is érinti, ők terjesztik a vírust, ezért a 12-18 év közöttieket is be kell oltani.

kásler - bruzák noémi mti-
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mint minden vakcina, a 60 év felettieknél a koronavírus elleni oltóanyag esetében is csökken a védettség az idő előrehaladtával, ezért hat hónap után az a kérdés, hogy nekik kell-e harmadik oltást adni. Káslernek az a véleménye – és ezt saját elmondása szerint szakértők is osztják – hogy hat hónap után a 60 év felettieknek célszerű beadni a harmadik dózist, utána következhetnek a 60 év alattiak is.

 

Ehhez az eredetitől eltérő oltóanyagot kell használni (heterológ oltás), vagyis aki első körben két Sinopharmot kapott, az most kapjon Pfizert vagy Modernát.

Aki pedig két Pfizert kapott, annak a harmadik ne legyen ugyanaz.

Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget

– mondta.

 

Úgy fogalmazott, szerinte a szerdai kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva. "Én azt javaslom mindenkinek, hogy ezt kövesse" – fogalmazott.

 

Az egészségügy Kásler szerint felkészült, de arra biztatja a kollégákat, hogy "testileg-lelkileg újuljanak meg, készüljenek fel a következő időre, mert nagyon nehéz lesz".

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexfotó: Balázs Attila / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló