2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #szavazás #erdély

Juhász Péter: Erdélyben tavasszal bárki bárki helyett szavazhat majd a magyar országgyűlési választáson

Nagy Donát 2021.12.22. 14:05

Az egykori ellenzéki politikus tapasztalata szerint ha a határon túl él valaki, és nincs bejelentett lakcíme Magyarországon, akkor nemcsak hogy levélben szavazhat, de azt mások helyett is megteheti.

 

Az erdélyi magyar Demokrácia Központokban mások helyett is lehet szavazni az április országgyűlési választáson, ezt állítja Juhász Péter az ügyintézőkkel folytatott beszélgetései alapján, írja a 24.hu.

 

Az Együtt egykori politikusa ez egy Romániában forgatott videójában mutatja be:

 

A titokban készített hangfelvételek szerint több ilyen, magyar kormányzati pénzből fenntartott intézményben is azt közölték Juhásszal, hogy simán, lebukás veszélye nélkül megoldható, ha külföldön élő családtagjai, rokonai nevében ő akarja leadni a szavazataikat.

A lap szerint ezek alapján úgy tűnik, a határon túli szavazók számára igen komoly visszaélésekre ad lehetőséget a választási rendszer.

 

A határon túli magyar állampolgárok szavazásának az az előfeltétele, hogy az érintett regisztráljon a Választási Iroda honlapján, ehhez azonban nem kötelező a lakcímkártyán szereplő cím megjelölése, hanem bármilyen értesítési cím megteszi. Magyarországról erre a címre küldik majd borítékban a választáson való részvételt biztosító szavazólapot.

 

A cikk megjegyzi, hogy a Demokrácia Központok hálózatát egy évtizede hozták létre az Orbán-kormány hathatós segítségével.

 

Mindeközben ha valaki külföldre ment dolgozni, jellemzően Nyugat-Európába, de magyarországi lakcímmel rendelkezik, akkor csak úgy szavazhat, ha elmegy személyesen a legközelebbi konzulátusra, ami esetenként több száz kilométerre is lehet.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexfotó: pexels.com

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló