2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#egészségügy #ügyelet #sürgősségi

Jelentősen átalakul az ügyeleti és a sürgősségi rendszer

Székely Zoárd 2021.06.10. 08:01

Jönnek a minisürgősségik.

2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet, derül ki a Népszava birtokába jutott dokumentumból.

Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk

– erősítette meg a hírt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója.

 

Az új rendszert már a közeljövőben ki is próbálják, kezdésként Hajdú-Bihar megyében július elsejétől. A lap szerint ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.

 

A tervezetben az áll, hogy a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

 

A cikk szerint utóbbiak lehetnek a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is.

A lényeg, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. 

A járási ügyeleti központokban kétágyas fektetőkkel, kisebb sürgősségi központokat hoznának létre, itt a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Ha valaki nem lesz jobban, továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

 

A koncepció szerint törekednének arra, hogy a 18 évnél fiatalabbakat lehetőleg gyermekorvosok lássák el. Erre a nagyobb településen gyermekpraxis-közösségek létrehozását ajánlják, illetve hogy működjenek megyei gyermek-sürgősségi központok is.

 

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Ha ez a terv megvalósul, akkor ugyan most egy nehezen, de mégis működő rendszert borítanak fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, sérülhet a biztonság érzetük. Mindez akkor is érdeksérelmet okoz a lakosságnak, ha szakmailag esetleg elfogadható lenne az új rendszer

– mondta Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője.

 

 

Címlapfotó: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló