2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#európai uniós támogatás #globális minimumadó

Itt a megegyezés! A magyar kormány és az EU megállapodott

Csarnó Ákos 2022.12.13. 10:02

Mindenki engedett, kérdés ki nyert?

 

Megoldást találtak a felek a Magyarország által az Európai Unióban blokkolt közös kérdésekre, egyúttal jóváhagyták a magyar uniós pénzekre vonatkozó megállapodásokat – közölte a soros EU-elnökséget vivő cseh kormány.

Az EU-ban hétfő este elvi egyezségre jutottak valamennyi fontos kérdésben:

jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot,

 a 15 százalékos globális minimumadót,

az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet, valamint

a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. 

A pontos részletek így még nem ismertek. Kérdés például, hogy a globális minimumadó alól Magyarország kap-e bármilyen felmentést vagy kedvezményt. Elképzelhető, hogy a magyar iparűzési adó beleszámíthat a globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a kilenc százalékos társasági adót.

 

Az eredeti javaslatban három kohéziós alap 65 százaléka szerepelt, amit 7,5 milliárd eurót jelent – az egyezség szerint ezt 55 százalékra mérséklik, így kb 500 milliárd forinttal több forráshoz juthat hozzá Magyarország. A helyreállítási alapokhoz történő hozzáférést, azaz a pénzek kifizetését azonban – az eredeti javaslatnak megfelelően – komoly feltételrendszerhez köti az Európai Unió: 27 úgynevezett szuper mérföldkövet kell teljesítenie Magyarországnak.

 

A tagállamok megállapították, hogy a jogállamisági eljárás során Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy számos korrekciós intézkedést fogad el. Ezekről az Európai Bizottságnak az volt a véleménye, hogy alkalmasak az uniós források elköltésével kapcsolatos hiányosságokat orvosolni.

 

Az ülésen ugyanakkor nem sikerült megállapodni a kilencedik uniós szankciós csomagról, ennek az oka, hogy egyes pontokon más tagállamok vitáztak és nem jutottak dűlőre.

 

Forrás: hvg.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló