2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#sport #spotolók

Itt a legértékesebb magyar sportolók listája: először lett holtverseny az élen

Barna Benedek 2021.06.30. 14:00

Az egri egyetem bringása, Valter Attila a top 10-ben ugyan nem szerepel, de ő is bekerült a Forbes-féle rangsorba,

A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka, valamint Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig válogatott labdarúgója holtversenyben végzett az élen a Forbes magazin Magyarország legértékesebb sportolóiról készített felmérése alapján. A cikket szemléző MTI megjegyzi: a gazdasági lap immár hetedik alkalommal állította össze listát, ezt megelőzően soha nem volt még holtverseny az élen. Hosszú és Szoboszlai mögött Milák Kristóf úszó lett a harmadik.

top3
Hosszú Katinka, Szoboszlai Dominik és Milák Kristóf (Fotók: MTI)

A Forbes jelezte: a koronavírus-járványban sok sportoló tudta megmutatni magát a nagyközönségnek teljesen más oldaláról. A meccsek, versenyek előtti sajtótájékoztatók helyét egyértelműen az Instagram vette át. A pandémiában az is kiderült, mit ér, ha sportolók társadalmi-közéleti ügyekben is megnyilvánulnak: viselj maszkot, maradj otthon, köszönjük az egészségügyi dolgozóknak, és a szezon legnagyobb port kavaró bejegyzése: a család az család.

 

Utóbbiban Gulácsi Péter – aki negyedik lett a listán – új színt vitt a sportolói kommunikációba és imázsának alakításába is, amikor egy érzékeny témában egyértelműen állást foglalt (a labdarúgó-válogatott kapusa a Facebook-oldalán kiállt a szivárványcsaládok, azaz a gyermeket nevelő azonos nemű párok mellett).

gulácsi-mti
Gulácsi Péter (Fotó: MTI / EPA)

Aki eddig is tartalommal töltötte meg felületeit a közösségi médiában, a lezárások idején erősen támaszkodhatott követőtáborára, de ez az időszak lehetőséget is adott sokaknak, hogy nekiálljanak közösségé formálni rajongótáborukat. Ebben – írta a lap – még mindig kevés a tudatosság a magyar piacon, ahol a hirdetők aktív influenszer szerepet várnak el a sportolóktól is.


A lista első öt helyezettje – a futballista Szalai Attila fért még be ide – a szélesebb nyilvánosságban is meg tudta mutatni egyéniségét. Nemcsak a labdarúgó Európa-bajnokság miatt (ami a hirdetőknek is fontos időszak) léptek előre a futballisták a friss Forbes-listán, egyre több a nemzetközi, jegyzett ligában helytálló magyar játékos, miközben a Ferencváros a sportág csúcsát jelentő Bajnokok Ligájában vitézkedett tavaly ősszel.

szalai
Szalai Attila (Fotó: AFP)

Látványos, ahogy visszaesett a listán a kézi- vagy vízilabda, ugyanakkor vannak új szereplők is. Közülük is az egri egyetem hallgatója, Valter Attila mente az egyik legnagyobbat, aki három napig vezette az összetettet a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen. A bringás a lista 20. helyén végzett.

valter-attila-mti
Fotó: MTI / EPA-ANSA

Az előző évek alapján az látszik, hogy hatalmas előny, ha valakit egy-egy kiugró eredménye miatt azonosítanak egy egész sportággal.

A Forbes-listán elfoglalt helyezés a sportolók pénztermelési képességét és sporteredményeit mutatja meg: ki mennyire építi jól a márkáját, és mennyire képes kihasználni az abban rejlő üzleti lehetőségeket.

 

Top 10, legértékesebb magyar sportolók:

 

 1. Hosszú Katinka (úszó) és Szoboszlai Dominik (labdarúgó)
 3. Milák Kristóf (úszó)
 4. Gulácsi Péter (labdarúgó)
 5. Szalai Attila (labdarúgó)
 6. Kapás Boglárka (úszó)
 7. Willi Orbán (labdarúgó)
 8. Fucsovics Márton (teniszező)
 9. Cseh László (úszó)
10. Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázók)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló