2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#szélenergia #megújuló energiaforrás

Ismét törvényjavaslatot nyújt be az LMP a szélenergia hazai engedélyezésére

MTI 2022.06.05. 15:35

 

A környezetvédelmi világnap alkalmából ismét törvényjavaslatot nyújt be az LMP a szélenergia hazai engedélyezésére, mivel ez az ellenzéki párt szerint mérsékelné a klímaváltozás hatásait, és növelné a magyar energiafüggetlenséget.

 

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője vasárnap, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt hetek olajembargó körüli vitájában Magyarországon egyedül csak az LMP képviselt valódi zöld álláspontot, miszerint az orosz olaj kiváltása amerikai vagy arab olajra nem eredményez zöld átállást.

A frakcióvezető hozzátette: az utóbbi időszakban nagyon kevés szó esik arról, hogy a klímaváltozás milyen károkat fog okozni a világon és Magyarországon, és hogy miként kell megváltoztatni az energiamixet ahhoz, hogy a lehető legkisebb mértékben járuljunk hozzá a klímaváltozáshoz.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a koronavírus-járványt megelőzően Orbán Viktor bejelentést tett arról, hogy kormánya zöld lesz, és zöld politikát fog folytatni. Ez a koncepció azonban később részben érthető, azonban részben érthetetlen okokból elsikkadt - tette hozzá.

Ungár Péter úgy vélte, hogy a kormány valójában nem zöld politikát folytat, hanem ellensége annak. Ennek az egyik szimbóluma szerinte az, hogy a kormány lényegében tiltja 2011 óta a szélenergiát, mivel olyan szabályozásokat hívott életre, amelyek ellehetetlenítik azt, hogy szélenergiát hasznosítsanak akár magánbefektetők.

A frakcióvezető rámutatott: jelenleg a szélenergia hasznosítása teljesen ellehetetlenült, mivel lakott terület 12 kilométeres körzetében nem lehet szélerőműveket létesíteni, ez pedig gyakorlatilag a teljes magyar térképet lefedi.

 

Ungár Péter elmondta: a fideszes politikusok sokszor azzal szoktak érvelni, hogy Magyarországon nincsen elég szél. Felidézte, hogy Palkovics László miniszteri meghallgatásán azt mondta, Magyarországon csak a móri szélcsatornában van kellően erős légmozgás.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Sopron térségében 10 százalékkal nagyobb a szél átlagos erőssége, mint a móri szélcsatornában - emelte ki a politikus. Ráadásul a szélenergiának drasztikusan kevesebb az üvegházhatású gázkibocsátása, mint a földgáznak vagy az kőolajnak.

A frakcióvezető idézte az ELTE Energiaföldrajz kutatócsoportja eredményeit, amely alapján az ország szinte teljes területén lehet hatékonyan hasznosítani szélenergiát úgy, hogy az nyereséges legyen.

Ungár Péter bejelentette, hogy az LMP ismételten benyújtja a javaslatát a Magyar Országgyűlésnek a szélenergia tiltásának feloldásáról, hogy lehessen élni ezzel a megújuló energiával, amely csökkenti a hozzájárulást a klímaváltozáshoz, ugyanakkor Magyarország energiafüggetlenségét növeli.

 

(Ungár Péter lapunk többségi tulajdonosa.)

indexkép: pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló