2021. május 10., Ármin Pálma

Mindenki ügye

Jövőre folytatódik az élelmiszer- és a benzinárak emelkedése a Magyar Nemzeti Bank szerint

2020.09.28. 13:32

Nincs megállás a jegybanki előrejelzés szerint.

 

Aki kezdett hozzászokni ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett hetente egyre drágább benzint tankolnia a kocsijába, jó, ha felkészül: jövőre többet kell majd költenie az üzemanyagra. De a piacra járók élete sem lesz sokkal könnyebb, az élelmiszerek áremelkedése ugyanis jövőre is érzékenyen fogja érinteni a pénztárcákat - írta az mfor a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön megjelent inflációs jelentése alapján.

 

A lap azt írja, hogy amikor a termelés (jelenleg a koronavírus okozta gazdasági változások miatt) akadozik, akkor a gyártók kénytelenek emelni áraikat. Ez tehát felfelé nyomja az árakat. Csakhogy közben a kereslet is változott az apadó jövedelmek miatt, ez viszont az árak emelését fogja vissza.

 

Viszont jelenleg a járvány kiváltotta gazdasági válságban az emberek igyekeznek úgy csoportosítani a költéseiket, hogy az alapvető dolgokra mindenképpen jusson. Ilyen alapvető termék például az élelmiszer. Az autót le lehet cserélni később is, új konyhabútort sem muszáj venni, de enni kell.

 

 

Ebből az aspektusból nem meglepő, hogy főleg ebben a termékkörben jelentkezett az árnyomás az elmúlt hónapokban.

Gyümölcsök, zöldségek esetében a járvány alatt a szezonban nehéz volt munkást találni a betakarításra. A korlátozások miatt sok termelőnél szóba sem jöhettek a hagyományosan külföldről érkező vendégmunkások. A termelők tehát kevesebb portékával igyekeztek teljesíteni profittervüket. A vásárlók pedig alkalmazkodtak ugyan a megváltozó árakhoz, de végleg nem mondhattak le a fogyasztásról.

 

Mindennek az eredményeképpen míg az alma kilója tavaly augusztusban a KSH felmérése szerint átlagosan 305 forintba került, most augusztusban már 624 forintot kellett fizetni a portékáért. A citromért az előző évi 760 forint után 1030 forintot. De ha nem csak a kofáknál kapható terményeket nézzük, hanem idevesszük a pékségek áruit, ott is hasonlót látunk. A fehér kenyér kilójáért tavaly 312 forintot kellett fizetni, idén augusztusban már 367 forintot. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy például a paradicsomnál árcsökkenés volt idén augusztusban tavalyhoz képest, akkor átlagosan 608 forintba került egy kiló, most 479 forintba.

 

Más a helyzet az üzemanyagokkal. A kutakon idén éves átlagban árcsökkenést mérnek a jegybank várakozása szerint, ami mögött főleg az olaj jegyzésárának csökkenése áll. Erről az alacsony bázisról kezd aztán felépülni a benzinár jövőre, amit a jövedéki adó emelése is megtámogat majd. Erről ezt írja az inflációs jelentésben az MNB: Az üzemanyagok esetében a határidős jegyzésárak alakulásával összhangban az idei évben az árak csökkenése, míg 2021-ben bázishatás és a korrigáló jegyzésárak együttes hatásaként az árak emelkedése prognosztizálható. Ezt követően az előrejelzési horizonton az üzemanyagok inflációja fokozatosan a historikus átlag közelébe mérséklődik.

 

Országos aláírásgyűjtés indult az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért

A kezdeményezés célja, hogy 5 százalékra csökkenjen az alapvető élelmiszerekre kivetett általános forgalmi adó. Aláírásgyűjtésbe kezdett az LMP az ország számos pontján annak érdekében, hogy a kormány csökkentse öt százalékra az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját - mondta a párt társelnöke szombaton, a budapesti Fény utcai piacnál tartott, a Facebookon online is közvetített sajtótájékoztatón.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló